7 tipp, hogyan süss mennyei amerikai palacsintát

Mi lehet ellenállhatatlanabb a frissen sült amerikai palacsintánál friss gyümölcsökkel és juharsziruppal tálalva? Az amerikai palacsinta egy gyorsan és könnyen elkészíthető finomság, amihez csak néhány hozzávaló kell: liszt, tojás, tej, cukor és sütőpor. Ez egyszerűen hangzik, de ha ismersz pár trükköt, akkor lesz biztosan tökéletes a palacsintád!

Amerikai palacsinta gyümölcsökkel

Az amerikai palacsinta az amerikai népesség egyik kedvenc reggelije, és hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Készítése nem nehéz, csupán néhány dologra kell odafigyelni, hogy valóban egy könnyű, levegős palacsintát kapjunk, ne pedig egy sűrű, kemény, rágós tésztát.

Íme, 7 tippünk, ami segít abban, hogy az amerikai palacsintád maga legyen a tökély!

1.A sütőpor a könnyű tészta titka

Az amerikai palacsinta azért lesz légiesen könnyű és magas, mert sütőport tartalmaz. Ez segít abban, hogy a palacsintád ne a hagyományos, laposan szétterülő klasszikus palacsinta legyen, hanem egy levegős, buborékos tészta. Érdemes egy kevés írót belekeverni a palacsintamasszába, mert ez serkenteni fogja a szén-dioxid képződését a tésztában, amitől az még könnyebb lesz. És ha még jobban fokozni akarod a hatást, használj buborékos ásványvizet pluszban.

2.Ne keverd túl a tésztamasszát

Amikor az amerikai palacsintatésztát kevered, akkor legyél laza, és ne a tökéletességre törekedj. Ha túlkevered a tésztát, akkor megerősíted benne a glutént, amitől a tészta kemény lesz. A lágy mozdulatokkal való keverés a legjobb technika a tészta keverésére. Mint amikor a piskótatésztába belekevered utolsó lépésként a felvert tojásfehérje habot. Akkor se bánkódj, ha néhány csomócska marad a tésztában, ezek a sütéskor el fognak tűnni. Ha addig kevered a tésztát, míg eltűnik az összes csomó, azzal csak azt éred el, hogy a palacsinta kemény lesz.

3.A tökéletes időpont a palacsinta megfordítására…

Amikor a massza teteje megszilárdul, és megjelennek az első buborékok, a tészta készen áll a fordításra. Általában 1-2 perc kell ahhoz, hogy megsüljön az első oldal, és jön a fordítás ideje. Mindenképpen várd meg a buborékok megjelenését. Ne feledd, hogy az amerikai palacsintát csak egyszer kell megfordítanod. Arra még ügyelj a sütésnél, hogy az első néhány palacsinta kisütése után a serpenyő egyre forróbb lesz, ezért kicsit lejjebb kell venni a hőfokot alatta, hogy elkerüld a palacsinták megégését.

4.Ne ess pánikba, ha az első nem sikerül

Az első palacsintával sajnos gyakran előfordul, hogy nem sikerül, nem sül át rendesen, nyers marad, formátlan lesz. Semmi baj! Az első mindig a tesztpalacsinta, és éppen azért van, hogy utána a többi már olyan legyen, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ha túl nehéz és sűrű lesz a tészta, akkor valószínűleg túlkeverted vagy túlsütötted. Ne keverd túl sokáig a tésztát, vagy próbáld meg kevesebb ideig sütni.

5.Ne hagyd állni a palacsintamasszát

Az amerikai palacsinta készítésénél ne kövesd a más tésztáknál jól bevált módszereket, ez nem gombóc és nem kelt tészta. Ahogy bekeverd, ne hagyd állni, hanem rögtön állj neki a sütésnek. Minél tovább hagyod állni, annál több levegőt veszít a tésztamassza, és nem lesz könnyű. Sokan azt hiszik, hogy akár már előző este is be lehet keverni a tésztát, ám ahogy mondtuk, ez óriási hiba. A száraz összetevők megszívják magukat a nedvességgel, és a tészta száraz, kemény lesz. Ráadásul nem csak levegőt veszít a tészta állás közben, de a sütőpornak is csökken a hatékonysága.

6.A serpenyő olajozásának legjobb módja

Ha tapadásmentes serpenyőben sütsz – márpedig abban érdemes-, akkor akár olaj nélkül is süthetsz, vagy elegendő olajspray-vel bespriccelned kissé a serpenyőt. A túl sok olaj miatt a tészta is olajossá válhat. Ha véletlenül túl sok olajat teszel a serpenyőbe, akkor inkább töröld ki papírtörlővel a felesleget. Olaj helyett vajat is használhatsz a sütéshez, mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. A vaj könnyebben megéghet, ellenben finomabb ízt kölcsönöz a tésztának.

  1. Ne spórolj a serpenyőn

A tökéletes amerikai palacsinta készítésének egyik titka a jó serpenyőben rejlik. Ahogy a zöldségek szeleteléséhez elengedhetetlen egy éles kés, a palacsintát sem tudod hibátlanul kisütni, ha nincsen egy jó minőségű, tapadásmentes, palacsintasütő serpenyőd. És nem árt kiegészíteni egy jó palacsintafordító lapáttal.

Extra tippjeink:

  • A száraz hozzávalókat gluténmentes alapanyagokkal is helyettesítheted, így gluténmentes palacsintát süthetsz.
  • Vaníliaroma hozzáadásával édesebb, finomabb ízű palacsintát kapsz.
  • Juharszirup helyett mézzel, karamellel vagy agave nektárral is meglocsolhatod a palacsintákat.

A cikk folytatásában Palacsinta tészta készítése és sütése kezdőknek

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.