Az amerikai káposztasaláta egy rendkívül egészséges saláta, minthogy a fő összetevője a fejes káposzta, mely nem csupán C-vitaminban, hanem rákellenes anyagokban is bővelkedik. Ez a káposztasaláta önmagában is remek, de szendvicsbe, hamburgerbe, hot dogba, sült és grillezett húsok mellé köretként is fantasztikus.
Az amerikai káposztasaláta receptje igen régi időkbe nyúlik vissza, jóllehet a modern, dresszinges változata csak a 18.században terjedt el elsőként az Egyesült Államokban. Természetesen azóta már szerte a világon nagy kedvenccé vált, és többféle változatban készül. Az alapja a fejes káposzta, de vörös káposztával kombinálva is készítik, és önmagában vörös káposztával is.
1.Amerikai káposztasaláta fehérborecetes dresszinggel
Hozzávalók:
1 kisebb fejeskáposzta
2 nagy sárgarépa
1 lilahagyma
A dresszinghez:
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál majonéz
1 evőkanál fehérborecet
só, bors
Elkészítése:
Az alaposan megmosott fejeskáposztát negyedeljed fel. A külső két levelet távolítsad el. Vágjad le mindegyik negyedről a vastag torzsát, a kitorzsázott káposztanegyedeket pedig éles késsel vágjad fel vékony csíkokra. A káposztacsíkokat tedd egy nagy salátástálba. A répát tisztítsad meg, és vágjad fel gyufaszál nagyságú csíkokra. Végül a lilahagymát is aprítsad fel. A dresszinget állítsad össze egy kis tálban, majd keverd össze a salátávál. Tálalás előtt legalább egy órát pihentesd a salátát a hűtőszekrényben.
2.Vörös és fehér amerikai káposztasaláta
Hozzávalók:
1 nagy fej fejeskáposzta negyede
1 kisebb vöröskáposzta negyede
1 sárgarépa
A dresszinghez:
1 dl majonéz
fél dl tejföl
1 kis fej salátahagyma
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál mustár
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál cukor
só
bors
Elkészítése:
A fejeskáposztát és a lilakáposztát is negyedeld fel, vágjad ki a torzsákat, és csíkozd fel a negyedeket. A répát tisztítsad meg, és csíkozd fel gyufaszál nagyságra, vagy káposztareszelőn reszeld le. A dresszing hozzávalóit keverd össze, a hagymát vágjad hozzá finomra. Egy salátástálban tedd össze a hozzávalókat, sózzad, borsozd ízlés szerint.
3.Amerikai káposztasaláta ecetes dresszinggel
Hozzávalók:
1 kisebb fejeskáposzta
1 kisebb répa
2 kicsi salátahagyma
A dresszinghez:
3 kanál ecet
8 kanál olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A káposztát negyedelés után szabadítsad meg a torzsájától, csíkozd fel, a répát reszeld le káposztareszelőn, a hagymákat aprítsad fel. Keverd össze a dresszing hozzávalóit, olívaolaj helyett más növényi olajat is használhatsz természetesen. Sózzad, borsozzad ízlés szerint, keverd el a salátával, és kész is.
4.Almás amerikai káposztasaláta
Hozzávalók:
1 kisméretű fejeskáposzta
2-3 szem alma
A dresszinghez:
1 dl majonéz
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál cukor
1 evőkanál mustár
só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A torzsától megfosztott káposztát vékony csíkokra vágjad fel, az almát is gyufaszál nagyságra. A dresszing hozzávalóit keverd össze, tedd a salátára. Tálalás előtt legalább egy órán át pihentesd.
5.Amerikai káposztasaláta dél-amerikai stílusban
Hozzávalók:
1 kisebb fej fejeskáposzta
2 nagy répa
A dresszinghez:
1 gerezd fokhagyma
1 közepes fej lilahagyma
1 közepes piros kaliforniai paprika
1 kis darab jalapeno paprika (mag nélkül)
1 csokor koriander
két lime leve
100 ml olívaoaj
só
Elkészítése:
A káposztát negyedeld fel, vágd ki a torzsát, aztán a káposztanegyedeket szeleteld fel vékony csíkokra. A répákat tisztítsad meg, és azokat is vágjad vékony csíkokra. Tedd egy nagy tálba a káposztát és a répát. Robotgépben turmixold össze a fokhagymát, jalapeno paprikát, kaliforniai paprikát és a koriandert. Ha nincs turmixgép, akkor vágjad fel egészen finomra ezeket. Add hozzájuk a lime levet, olívaolajat és sózzad ízlés szerint. Alaposan keverd össze a dresszinget, majd öntsed a salátára.
Jó étvágyat ezekhez a nagyon egészséges salátákhoz!
Ezt olvastad már? 3 egészséges céklasaláta, amely zsírégető és vasban gazdag