8 recept, ha hó végén már kifogyott a kassza

Veled is gyakran megesik, hogy hó végére pénzszűkébe kerülsz? Tudtad, hogy ennek ellenére könnyedén készíthetsz ízletes és egészséges fogásokat, melyek kevés pénzből is kijönnek? Ha nincs ötleted, milyen receptekkel élheted túl a hónap végét, ne aggódj, hoztunk neked 8 finom fogást, melyekhez nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod.

Családi ebéd

Íme, 8 finom és olcsó recept hó végére, ha kifogyott a kassza!

1.Burgonyagombóc leves

A burgonyagombóc leves kevés hozzávalóból készül, mégis mennyei és laktató finomság.

Hozzávalók:

2-3 nagyobb szem burgonya

egy vöröshagyma

egy tévépaprika

liszt

2 tojás

őrölt pirospaprika

só, ételízesítő

zsír

olaj

 

Elkészítése:

Háromnegyed fazéknyi vízben tedd fel főni a meghámozott burgonyákat, a kettévágott és kicsumázott paprikát, a megpucolt vöröshagymát egészben. A víz tetejére önts kevés olajat, szórjál rá egy csapott evőkanál pirospaprikát. Ízesítsd ételízesítővel, majd fedő alatt főzd puhára a burgonyákat. Mikor a burgonya megfőtt, vedd ki tálba, és krumplinyomón nyomd át. A hagymát és paprikát dobd el. A burgonyát hagyd langyosra hűlni, keverd össze a 2 tojással, két evőkanál zsírral, sózd, majd keverj hozzá a masszához képest harmadannyi lisztet. A leveshez készíts gyenge rántást, és öntsd a levesbe. Hagyd felforrni, és folyamatosan dobáld bele a masszából formált kb. 3-4 cm nagyságú gombócokat. Mikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, még főzd 5-8 percig, és kész is.

 

2.Töltött kelkáposzta

 

Ha maradt a hűtőben egy kevés csirke vagy sertéshús, már csak kelkáposzta kell, hogy elkészüljön ez a finomság.

 

Hozzávalók:

1 nagy fej kelkáposzta

40 dkg darált hús

1 vöröshagyma

3 evőkanál rizs

1 tojás

1 pohár tejföl

zsemlemorzsa

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

Az alaposan megmosott káposztát sós vízben főzd puhára, majd szedd leveleire. A vöröshagymát vágd finomra, dinszteld olajon üvegesre, majd add hozzá a darált húst, sózd, borsozd, és párold készre. Ezután add hozzá a puhára párolt rizst, egy tojást, ízesítsd, majd töltsd meg a keverékkel a káposztaleveleket. Tedd egymás mellé kiolajozz, tűzálló tálba, kend meg a tetejüket tejföllel, szórd meg kevés zsemlemorzsával, és sütőben süsd pirosra.

 

3.Tojáspörkölt

 

Tudtad, hogy 6 tojás és kevés rizs is elég ahhoz, hogy jóllakasd a családot?

 

Hozzávalók:

6 tojás

egy fej vöröshagyma

őrölt pirospaprika

250 ml paradicsomlé

só, bors

szárított petrezselyem

párolt rizs

 

Elkészítése:

A tojásokat főzd keményre, pucold meg, és kockázd fel. A finomra vágott hagymát dinszteld üvegesre olajon, adj hozzá kávéskanálnyi pirospaprikát, és a paradicsomlevet. Sózd, borsozd ízlés szerint. Tedd bele a felkockázott tojásokat, ízesítsd petrezselyemmel, és tíz percig főzd a pörköltet. Párolt rizzsel kínáld.

 

4.Rakott cukkinis palacsinta

 

Különleges húsmentes fogást készíthetsz alig pár hozzávalóval, ha a cukkinit palacsintával kombinálod.

 

Hozzávalók:

60 dkg cukkini

3 tojás

30 dkg liszt

3 dl víz

25 dkg reszelt sajt (lehet füstölt)

5 dl tejföl

só, bors, olaj

 

Elkészítése:

A cukkiniket mosd meg, hámozni nem kell, és reszeld le káposztareszelőn. A tojásokat verd fel, liszttel, olajjal és vízzel készíts palacsintatésztát belőlük. Keverd a palacsintatésztába a cukkinit, sóz, borsozd ízlés szerint, és süsd ki a masszát háromnegyed merőkanálnyi adagonként palacsintasütőben. A kész palacsintákat egyenként tedd kerek tálba, mindegyik tetejét kend meg vékonyan tejföllel. A tetejét is kend meg tejföllel, és szórd meg reszelt sajttal. Sütőben közepes lángon 10-12 percig süsd össze a cukkinis palacsintákat, és cikkekre vágva tálald.

 

5.Sajtos sült burgonya

 

Az egyszerű sült burgonya önmagában is nagyon finom és laktató, ha tudod, mivel kell gazdagítani.

 

Hozzávalók:

50 dkg burgonya

1 tojás

2 dl tej

10 dkg reszelt sajt

1 gerezd reszelt fokhagyma

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A burgonyát hámod meg, és vágd nagyon vékony szeletekre. A tojást habard el a tejjel, reszelt fokhagymával, és a sajt kétharmadával. Sózd, borsozd ízlés szerint. Olajjal kikent tűzálló tálba fektesd félig egymásra a burgonyaszeleteket, és öntsd nyakon a tojásos-sajtos tejjel. Szórd meg a maradék sajttal, és 180-200 fokon süsd 55-60 percig. Kezdetben letakarva, hogy a sajt ne piruljon meg hirtelen.

 

6.Gulyáskrémes csirkeszárnyak

 

A csirkeszárny olcsó, és nagyon finom fogások alapja lehet, mert változatosan fűszerezhető.

 

Hozzávalók:

60 dkg csirkeszárny

2 dl tejföl

oregánó

só, bors

gulyáskrém

növényi olaj

 

Elkészítése:

A szárnyakat dörzsöld be sóval, borssal. Kevés gulyáskrémet keverj el napraforgóolajban, és csapott teáskanálnyi szárított oregánóval, majd ezzel is dörzsöld be a szárnyakat. Olajon süsd meg a szárnyakat, majd keverd hozzá a 1,5 dl vízzel simára kevert tejfölt. Párold még 10 percig. Párolt rizzsel kínáld.

  

7.Kapros csirkemell

 

A csirkehúshoz remekül illik a tejföl és a kapor, és néhány hozzávalóból remek fogás készíthető a segítségükkel.

 

Hozzávalók:

2 egész csirkemell

1 fej vöröshagyma

2 dl tejföl

liszt

egy csokor friss kapor vagy szárított kapor

olaj

 

Elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát dinszteld olajon övegesre. Add hozzá a felkockázott csirkemellet, és süsd magas lángon fehéredésig. Ezután vedd lejjebb a lángot, sózd, és kaprozd a húst, és fedő alatt párold készre. Mikor kész, hintsd meg egy evőkanál liszttel, keverd simára, és add hozzá a tejfölt is. Ha túl sűrű, vízzel hígítsd. Főtt rizzsel tálald.

 

8.Padlizsános lecsó

 

A lecsót többféle módon lehet gazdagítani, burgonyával, tojással, rizzsel és zöldségekkel. Mi most egy padlizsános variációt mutatunk.

 

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma

1 póréhagyma fehér része

30 dkg paradicsom

30 dkg tévépaprika

30 dkg padlizsán

szárított oregánó és bazsalikom

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A finomra vágott hagymát dinszteld üvegesre a póréval együtt. Add hozzá a felkockázott padlizsánt, párold kis ideig, majd add hozzá a felkockázott paradicsomot is. Párold 10 percig fedő alatt, majd mehet bele a felkarikázott paprika is. Sózd, borsozd, fűszerezd oregánóval, bazsalikommal, és párold készre a lecsót. Friss kenyérrel mennyei!

 

Jó étvágyat!

A cikk folytatásában mutatunk neked 5 szuper jó receptet a kamrában található alapvető élelmiszerekből

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.