Hazánkban nincsen vasárnap húsleves nélkül. Ha még neked nincs meg a jól bevált tyúkhúsleves recepted, mutatunk neked egy igazi falusi receptet. A finom aranysárga húsleves titka a háztáji kukoricán nevelkedett tyúkban rejlik, és a finom zöldségekben. Készíts te is a családnak hétvégén egy finom forró aranyló húslevest, amely garantáltan felmelegít a hideg időben.
Falusi tyúkhúsleves recept
Hozzávalók:
2500 g tisztított tyúk
150 g sárgarépa
120 g gyökér
80 g zellergumó
5 g egész bors
50 g vöröshagyma
2 g. Fokhagyma
100 g kelkáposzta
50 g gomba
100 g kelvirág
10 g só
120 g cérnametélt
1 cs, petrezselyemzöld
5 g szerecsendió
Elkészítés:
A zöldségeket gondosan mosd meg és pucold meg. A vöröshagymát, a fokhagymát is tisztítsd meg. A tisztított, bontott tyúk zsírzóját vágd ki, gégéjét húzd ki, majd alaposan mosd meg. A tyúkot hideg vízben tedd fel főni, sózd meg, majd lassan forrald fel, végül a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan szedd le.
Ezután add hozzá a zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát és az egész borsot. A levest lassan, egyenletesen főzd, takarék lángon. Közben főzd ki sós vízben a cérnametéltet, és a petrezselyemzöldét finomra vágd össze.
Mialatt a húsleves fő, keveset merj ki belőle, és főzd benne puhára a felszeletelt gombát és a kelvirágot. A kész levesből szedd ki a zöldségféléket, emeld ki a tyúkot, majd darabold fel a tyúkot negyedekre, a zöldségeket kis hasábokra. Ez alatt a levest pihentesd, később szitán szűrd át. Szükség szerint sóval és fűszerekkel ízesítsd a húslevest utána.
A feldarabolt tyúkot levesestálba merd át, tedd rá a felszeletelt zöldségeket, a külön kifőzött gombát, a kelvirágot, a finommetéltet. Merd rá a forró levest és szórd meg finomra vágott petrezselyemzölddel. Forró petrezselymes burgonyát, paradicsom- vagy borsmentamártást és ecetes tormát is adhatsz hozzá. A leves fűszerezéséhez használhatsz reszelt szerecsendiót, reszelt gyömbérgyökeret, sáfrányos szeklicét is. A levesbetét is lehet többféle: májgombóc, daragaluska, tüdőtáska, csigatészta, eperlevél. A tyúkhúsleves mintájára készíthetsz még: marhahúsleves, fácánlevest, csirkelevest, libalevest, kacsalevest, pulykalevest.
A cikk folytatásában mutatunk neked egy Joghurtos karalábélevest egyszerűen