Aki járt már mediterrán országban, talán találkozott ezzel a nagyon finom fokhagymás burgonyamártással, amely nagyon jól illik a sült húsokhoz. Ízre és állagra is kicsit olyan mint a majonéz, de sokkal finomabb. Ha te is szereted a szószokat, mártásokat, akkor készítsd el az aiolit!
Aioli (fokhagymás burgonyamártás)
Az aiolit sokszor fokhagymás majonéznek is hívják, mivel pont úgy készül el mint a majonéz, az olajat szépen cseppenként kell hozzáadagolni. Mégis egy nagyon finom mártás kapunk a végén, amely bármilyen sült hús mellé kínálható. Szükség lesz hozzá egy jó robotgépre, vagy aprítóra, de egy szuper erős mozsár is ideális az elkészítéséhez.
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú burgonya
6 gerezd fokhagyma
4 tojássárgája
3 csésze olaj (olívaolaj vagy tökmagolaj, vagy kukoricacsíra-olaj)
2 teáskanál só
1 púpozott mokkáskanál törött fehér bors.
Elkészítés:
A burgonyát meghámozom, feldarabolom, és annyi sós vízbe teszem, amennyi éppen csak ellepi. Jó puhára megfőzöm, leszűröm, majd áttöröm. Ha langyosra hűlt, hozzáadom a tojás sárgákat, és jól kikeverem. Az olajat úgy keverem hozzá, mintha majonézt készítenék, tehát kezdetben csak cseppenként, később már bátrabban csorgatom bele. A massza felveszi az olajat és selymes, sűrű mártás lesz belőle. Ha az olaj már nem keveredik el benne, hanem feljön a mártás tetejére, többet már nem lehet hozzáadni. (Robotgép keverőjével szinte pillanatok alatt összekeverhető!) Ezután az aiolit megsózom, belekeverem a megtisztított, és zúzott fokhagymát meg a törött fehér borsot. Jól zárható üvegben, a hűtőszekrényben tárolva egy hétig is eláll. Bármit belemártogathatunk: főtt vagy nyers zöldségfélét, rántott gombát, sült krumplit, póréhagymát (vagy zöldhagymát), és nagyon finom a rántott hal vagy a rántott hús mellé is.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
A cikk folytatásában mutatunk neked egy Korianderes sütőtök krémleves receptet.