#befozes: 3 finom körte lekvár házilag: így nem kell bele tartósítószer!

 A körte az egyik kedvenc őszi gyümölcsünk, de ha éppen nem egy zamatos, hanem szárazabb, keményebb fajtát vásároltunk, ami nyersen fogyasztva nem nyújt nagy élvezetet, akkor készítsünk belőle körtelekvárt. A körtelekvár ritkaságnak számít, pedig igazán különleges finomság, és otthon is könnyen elkészíthető. 

                                                                                                           

Milyen körtéből lehet lekvárt készíteni?

 

Gyakorlatilag bármilyen fajtából, lehet zamatosabb, fanyarabb, keményebb vagy puhább. A fontos, hogy a gyümölcsök szép egészségesek legyenek, sérüléstől mentesek. A lepotyogott, rothadt körte nem való lekvárba.

 

Íme, 3 remek házi körte lekvár recept!

 

Natúr házi körtelekvár

 

Ebben a lekvárban csak a körte valódi ízét és zamatát találod kevéske citrommal megbolondítva.

 

Hozzávalók:

 

1,5 kg körte

80 dkg kristálycukor

1 citrom leve és reszelt héja

 

Elkészítés:

 

A körtét alaposan mossad meg, ha héj nélkül jobban szereted, akkor hámozd meg, de nem feltétlenül szükséges. Vágjad hosszában ketté, és vágd ki a magházat és a rostos részeket. Darabold fel a körtéket ízlés szerint kisebb vagy nagyobb darabokra, attól függően, hogy darabosabb vagy pürésebb lekvárt szeretnél. Egy nagy fazékba öntsed össze a körtéket, cukrot, citromlevet és a citromhéjat. Takard le, és hagyjad állni egy órán át legalább, de még jobb, ha egész éjszakán át pihenhet. Másnap tedd fel a fazekat a tűzre, és közepes lángon sűrűn kavargatva főzzed forrástól számítva kb. 10 percig. Ennyi idő általában elég a körte puhulásához. Ha darabosra szeretnéd hagyni a lekvárt, elegendő összenyomkodni a körtéket egy krumplinyomóval, de ha teljesen sima állagra vágysz, akkor turmixgépben vagy botturmixszal pürésítsed. Ezután forrald még 10-15 percig, majd töltsed sterilizált befőttesüvegbe, alaposan zárd le, és tedd száraz dunsztba paplan közé, míg ki nem hűlik. Felbontás után hűtőben tárold.

 

Gyömbéres körtelekvár

 

Hogyan illik a gyömbér a körtéhez? Ne lepődj meg, de tökéletesen harmonizál a finom hazai körte ezzel a csípős, ázsiai fűszer- és gyógynövénnyel.

 

Hozzávalók:

 

2 kg érett, kemény körte

80 dkg cukor

80 ml citromlé

2 csapott evőkanál friss, reszelt gyömbér

1 evőkanál pektin

Elkészítés:

A körtéket mossad meg, hámozd meg, távolítsad el a magházat és a hosszanti rostokat, majd darabold fel. Egy nagy fazékba halmozd a körtedarabokat, és add hozzá a cukrot, citromlevet és gyömbért. Tedd fel tűzre, és kezd el forralni. Közepes lángon főzzed a lekvárt 30-45 percig, a végén add hozzá a pektint, és még 3 percig főzzed, vagy amíg be nem sűrűsödik kellően. A forró lekvárt töltsed sterilizált befőttesüvegekbe, erősen zárjad le, majd hűtsed ki száraz dunsztban.

Fahéjas körtelekvár

A fahéj tradicionálisan az alma fűszernövénye, ám remekül illik a körtéhez is. Ez a finom körtelekvár éppen ezt bizonyítja.

Hozzávalók:

1,5 kg kemény, érett körte

80 dkg cukor

fél citrom leve

1 evőkanál őrölt fahéj

 

Elkészítés:

 

A körtéket tisztítsad meg, a magházat vágjad ki. Rád van bízva, hogy meghámozod-e a körtéket vagy sem, ez egyéni ízléstől függ. Vágjad fel kisebb darabokra, majd a cukorral együtt tedd fel főni közepes hőfokon. Egészen addig főzzed a körtét, míg egy krumplinyomóval könnyen össze nem törhető állagú lesz. Pürésítsed kellő állagúra a körtéket, majd add hozzá a citromlevet és a fahéjat. Hagyjad alaposan összeforrni, és sűrítsed a kellő állagúra. A forró lekvárt töltsed az alaposan fertőtlenített befőttesüvegekbe, és száraz dunsztba fektesd, míg ki nem hűl.

Ha van időd és energiád, érdemes mindhárom változatot kipróbálni.

A cikk folytatása: Sok az alma és a körte a kertjében? Íme egy lekvár recept mellé!

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.