A körte az egyik kedvenc őszi gyümölcsünk, de ha éppen nem egy zamatos, hanem szárazabb, keményebb fajtát vásároltunk, ami nyersen fogyasztva nem nyújt nagy élvezetet, akkor készítsünk belőle körtelekvárt. A körtelekvár ritkaságnak számít, pedig igazán különleges finomság, és otthon is könnyen elkészíthető.
Milyen körtéből lehet lekvárt készíteni?
Gyakorlatilag bármilyen fajtából, lehet zamatosabb, fanyarabb, keményebb vagy puhább. A fontos, hogy a gyümölcsök szép egészségesek legyenek, sérüléstől mentesek. A lepotyogott, rothadt körte nem való lekvárba.
Íme, 3 remek házi körte lekvár recept!
Natúr házi körtelekvár
Ebben a lekvárban csak a körte valódi ízét és zamatát találod kevéske citrommal megbolondítva.
Hozzávalók:
1,5 kg körte
80 dkg kristálycukor
1 citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
A körtét alaposan mossad meg, ha héj nélkül jobban szereted, akkor hámozd meg, de nem feltétlenül szükséges. Vágjad hosszában ketté, és vágd ki a magházat és a rostos részeket. Darabold fel a körtéket ízlés szerint kisebb vagy nagyobb darabokra, attól függően, hogy darabosabb vagy pürésebb lekvárt szeretnél. Egy nagy fazékba öntsed össze a körtéket, cukrot, citromlevet és a citromhéjat. Takard le, és hagyjad állni egy órán át legalább, de még jobb, ha egész éjszakán át pihenhet. Másnap tedd fel a fazekat a tűzre, és közepes lángon sűrűn kavargatva főzzed forrástól számítva kb. 10 percig. Ennyi idő általában elég a körte puhulásához. Ha darabosra szeretnéd hagyni a lekvárt, elegendő összenyomkodni a körtéket egy krumplinyomóval, de ha teljesen sima állagra vágysz, akkor turmixgépben vagy botturmixszal pürésítsed. Ezután forrald még 10-15 percig, majd töltsed sterilizált befőttesüvegbe, alaposan zárd le, és tedd száraz dunsztba paplan közé, míg ki nem hűlik. Felbontás után hűtőben tárold.
Gyömbéres körtelekvár
Hogyan illik a gyömbér a körtéhez? Ne lepődj meg, de tökéletesen harmonizál a finom hazai körte ezzel a csípős, ázsiai fűszer- és gyógynövénnyel.
Hozzávalók:
2 kg érett, kemény körte
80 dkg cukor
80 ml citromlé
2 csapott evőkanál friss, reszelt gyömbér
1 evőkanál pektin
Elkészítés:
A körtéket mossad meg, hámozd meg, távolítsad el a magházat és a hosszanti rostokat, majd darabold fel. Egy nagy fazékba halmozd a körtedarabokat, és add hozzá a cukrot, citromlevet és gyömbért. Tedd fel tűzre, és kezd el forralni. Közepes lángon főzzed a lekvárt 30-45 percig, a végén add hozzá a pektint, és még 3 percig főzzed, vagy amíg be nem sűrűsödik kellően. A forró lekvárt töltsed sterilizált befőttesüvegekbe, erősen zárjad le, majd hűtsed ki száraz dunsztban.
Fahéjas körtelekvár
A fahéj tradicionálisan az alma fűszernövénye, ám remekül illik a körtéhez is. Ez a finom körtelekvár éppen ezt bizonyítja.
Hozzávalók:
1,5 kg kemény, érett körte
80 dkg cukor
fél citrom leve
1 evőkanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A körtéket tisztítsad meg, a magházat vágjad ki. Rád van bízva, hogy meghámozod-e a körtéket vagy sem, ez egyéni ízléstől függ. Vágjad fel kisebb darabokra, majd a cukorral együtt tedd fel főni közepes hőfokon. Egészen addig főzzed a körtét, míg egy krumplinyomóval könnyen össze nem törhető állagú lesz. Pürésítsed kellő állagúra a körtéket, majd add hozzá a citromlevet és a fahéjat. Hagyjad alaposan összeforrni, és sűrítsed a kellő állagúra. A forró lekvárt töltsed az alaposan fertőtlenített befőttesüvegekbe, és száraz dunsztba fektesd, míg ki nem hűl.
Ha van időd és energiád, érdemes mindhárom változatot kipróbálni.
A cikk folytatása: Sok az alma és a körte a kertjében? Íme egy lekvár recept mellé!