Fűszervaj készítése házilag!

A fűszervajat nem csak kenyéren, pirítóson lehet fogyasztani, hanem főtt, forró kukoricára is kenhetjük (Németországban szinte hagyomány), valamint tölthetjük húsokba (kijevi csirkemell), vagy tálalhatjuk a főétel mellé és tetejére.
Íme, néhány fűszervaj-recept, a klasszikustól a pikánsig, házilag elkészítve.

A klasszikus, zöld fűszervaj

Tegyünk egy tálba 10-15 dekányi puha teavajat, márkázott, vagy házi vajat. Aprítsunk fel friss petrezselymet, snidlinget, bazsalikomot (más fűszert is tehetünk még bele: oregano, tárkony, rozmaring stb.).

Adhatunk hozzá pár gerezd frissen nyomott fokhagymát, vagy nagyon apróra darabolt vöröshagymát.

Az egészet összekeverjük, és vizes kézzel alufóliába helyezzük, majd hengert formálunk belőle. A fólia két végét összecsavarjuk, és a vajat a hűtőbe vagy egy-két órára a mélyhűtőbe tesszük, jól kihűtjük. (A legjobb, ha egy egész éjszakán át a hidegben van, mert akkor érnek össze igazán az ízek!)

Ha szendvicsre kerül, tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, ha frissen sültre tesszük, hidegen vágjunk egy centis darabokat belőle és tegyük a forró ételre.

Pikáns fűszervaj I.

Ugyanúgy járunk el, mint az előző receptnél. A kész masszához adunk még sót, borsot, citromlevet, és ha szeretjük a csípőset, egy kis cayenne-borsot vagy őrölt chili paprikát.

Pikáns fűszervaj II.

A chilis, sós, borsos, zöldfűszeres vajhoz (citromlé nincs benne) juhtúrót adunk. A juhtúrótól egy kicsit ízesebb, karakteresebb lesz az aromája.

Aszalt paradicsomos fűszervaj:

Húsz-huszonöt dekányi vajhoz adjunk előzőleg olajba áztatott, kb. 4-6 darab aszalt paradicsomot (olajban eltéve, készen is lehet kapni). A paradicsomot finomra, vagy durvára vágjuk – ízlés szerint – és a puha vajhoz adjunk. Megsózzuk, megborsozzuk és frissen vágott bazsalikommal fűszerezzük. (A bazsalikom lehet szárított is, de a friss levelek finomabb, frissebb ízvilágot kölcsönöznek a vajnak.)

Alufóliába hengerezzük, kifagyasztjuk.


Diós / mogyorós fűszervaj:

Serpenyőben, olaj nélkül pirítsunk meg egy- vagy kétmaroknyi diót, mogyorót, vagy kesudiót (mandula is lehet, mellyel rendkívül finom lesz). Hagyjuk kihűlni, majd daráljuk le. Ha egy-egy édesre pirult magra szeretnénk ráharapni, akkor csak vágjuk durvára. A szobahőmérsékletű vajhoz adjuk. Minimálisan sózzuk, borsozzuk, majd hűtjük.

A fűszervaj az egyik leghálásabb recept a világon: hiszen saját kedvünk és ízlésünk szerint azt teszünk hozzá, amit csak szeretnénk. Az előbbi változatokon felül gazdagíthatjuk még póréhagymával, gombával, sajttal, és csak a fantázia szabhat határt, még mivel. Legyünk bátrak és merjünk alkotni!

Dénes Krisztina

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.