Így készült az indiai csirke tikka masala

A magyar konyhának nincs párja, és imádjuk a magyar ételeket, de azért néha nem árt valami új, izgalmas és eltérő íz világú receptet is kipróbálni. Készítettünk egy finom csirke tikka masalla-t egy remek fűszerkeverék segítségével.

Csirke tikka masala

Az Indiai konyha egyik alap fűszerkeveréke a Garam masala, amelynek a jelentése csípős és keverék. Összetevője: kardamom, fekete bors, chili, római kömény, szerecsendió, édeskömény, babér, fahéj, szegfűszeg.

Ez a fűszerkeverék nem hiányozhat a kamra polcáról, ha India ételeket szeretnél készíteni.

Mutatjuk a receptet:

Indiai tikka masala NNC módra:

Hozzávalók:

  • 2.5 dl natúr joghurt
  • 1 ek garam masala
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 tk fekete bors
  • 2 ek reszelt  gyömbér
  • 2 gerezd  fokhagyma
  • 40 dkg csirkemellfilé vagy csirkecomb filé
  • só ízlés szerint

Hozzávalók a szószhoz

  • 2 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db chili
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek gyömbér
  • 30 dkg paradicsom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 ek garam masala
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • 2.5 dl víz
  • 1 dl habtejszín

Elkészítés:

A csirkemell filét, (vagy a csirkecomb filét) felvágtuk kisebb csíkokra. A joghurtot kikevertük 1 evőkanál garam masala fűszerkerékkel, borssal, reszelt gyömbérrel, zúzott fokhagymával, és sóval. A joghurtos keverékkel jó alaposan bedörzsöltük a csirkét, majd lefedve betettük a hűtőbe pácolódni, két órára, de lehet több időre is, akár egy egész éjszakát is hagyhatod pácolódni.

Ezután a bepácolt csirkét szép pirosra kell sütni, mi ezt egy elektromos grillsütőn végeztük el, de beteheted a sütőbe, vagy húzd rá hurkapálcikára a csirkedarabokat és így süsd meg a sütőben.

Miközben a hús sült, elkészítettük a szószt.

Ehhez a vöröshagymát felkockáztuk és vaj, valamint olívaolaj keverékében megdinszteltük, majd hozzáadtuk a fokhagymát, a chilit, gyömbért. Mi a fokhagymát összezúztuk, a gyömbért lereszeltük, de ez ízlés kérdése, vékony karikákra is fel lehet őket vágni. A chilli mennyiségét lehet szabályozni, mi egy gyengébb chilit használtunk fel.

Lassú tűzön összepirítottuk az alapanyagokat, majd hozzáadtuk a felkockázott paradicsomot, a paradicsom sűrítményt, még egy evőkanál garam masala fűszerkeveréket, piros paprikát és ízlés szerint sót.

Ezután felöntöttük kevés vízzel és Kb. fél óra alatt összefőztük. Ha gyorsítani szeretnél a főzési időn, használj konzerv hámozott paradicsomot, az gyorsabban szétfő. Amennyiben friss paradicsomot használsz, főzés előtt tedd bele a paradicsomokat pár percre forró vízbe, majd utána hideg vízbe így könnyedén le tudod szedni a paradicsom héját.

Amikor már kellően besűrűsödött az étel, vagyis a paradicsom is szétfőtt, hozzáadtuk a tejszínt, és a grillezett csirke darabokat. Mi tettünk hozzá még egy kevés vajat is, ettől szép fényes lesz a szósz!

Még egy kis ízesítést végeztük, és friss kenyérrel elfogyasztottuk.

Jó étvágyat kívánunk!

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.