A magyar konyhának nincs párja, és imádjuk a magyar ételeket, de azért néha nem árt valami új, izgalmas és eltérő íz világú receptet is kipróbálni. Készítettünk egy finom csirke tikka masalla-t egy remek fűszerkeverék segítségével.
Az Indiai konyha egyik alap fűszerkeveréke a Garam masala, amelynek a jelentése csípős és keverék. Összetevője: kardamom, fekete bors, chili, római kömény, szerecsendió, édeskömény, babér, fahéj, szegfűszeg.
Ez a fűszerkeverék nem hiányozhat a kamra polcáról, ha India ételeket szeretnél készíteni.
Mutatjuk a receptet:
Indiai tikka masala NNC módra:
Hozzávalók:
- 2.5 dl natúr joghurt
- 1 ek garam masala
- 1 tk cayenne bors
- 1 tk fekete bors
- 2 ek reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg csirkemellfilé vagy csirkecomb filé
- só ízlés szerint
Hozzávalók a szószhoz
- 2 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 db chili
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek gyömbér
- 30 dkg paradicsom
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 ek garam masala
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- 2.5 dl víz
- 1 dl habtejszín
Elkészítés:
A csirkemell filét, (vagy a csirkecomb filét) felvágtuk kisebb csíkokra. A joghurtot kikevertük 1 evőkanál garam masala fűszerkerékkel, borssal, reszelt gyömbérrel, zúzott fokhagymával, és sóval. A joghurtos keverékkel jó alaposan bedörzsöltük a csirkét, majd lefedve betettük a hűtőbe pácolódni, két órára, de lehet több időre is, akár egy egész éjszakát is hagyhatod pácolódni.
Ezután a bepácolt csirkét szép pirosra kell sütni, mi ezt egy elektromos grillsütőn végeztük el, de beteheted a sütőbe, vagy húzd rá hurkapálcikára a csirkedarabokat és így süsd meg a sütőben.
Miközben a hús sült, elkészítettük a szószt.
Ehhez a vöröshagymát felkockáztuk és vaj, valamint olívaolaj keverékében megdinszteltük, majd hozzáadtuk a fokhagymát, a chilit, gyömbért. Mi a fokhagymát összezúztuk, a gyömbért lereszeltük, de ez ízlés kérdése, vékony karikákra is fel lehet őket vágni. A chilli mennyiségét lehet szabályozni, mi egy gyengébb chilit használtunk fel.
Lassú tűzön összepirítottuk az alapanyagokat, majd hozzáadtuk a felkockázott paradicsomot, a paradicsom sűrítményt, még egy evőkanál garam masala fűszerkeveréket, piros paprikát és ízlés szerint sót.
Ezután felöntöttük kevés vízzel és Kb. fél óra alatt összefőztük. Ha gyorsítani szeretnél a főzési időn, használj konzerv hámozott paradicsomot, az gyorsabban szétfő. Amennyiben friss paradicsomot használsz, főzés előtt tedd bele a paradicsomokat pár percre forró vízbe, majd utána hideg vízbe így könnyedén le tudod szedni a paradicsom héját.
Amikor már kellően besűrűsödött az étel, vagyis a paradicsom is szétfőtt, hozzáadtuk a tejszínt, és a grillezett csirke darabokat. Mi tettünk hozzá még egy kevés vajat is, ettől szép fényes lesz a szósz!
Még egy kis ízesítést végeztük, és friss kenyérrel elfogyasztottuk.
Jó étvágyat kívánunk!