A burgonyasaláta egy gyorsan elkészíthető étel, amely főételnek is kiváló fogás. Most egy receptre mutatunk neked 3 variációt, hogy könnyedén és változatosan tud beilleszteni a heti menübe.
A burgonyasaláta egy régi hagyományos ételünk, amely köretnek, de akár főételnek is remek választás. Nagyon gyorsan elkészíthető, de arra figyelj, hogy tálalás előtt jó pár órára, de inkább egy egész éjszakára be kell tenni a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
Hagymás burgonyasaláta recept
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 nagy fej lila hagyma
Csipet só
1-2 evőkanál porcukor
1 kis kanál ecet
Csipet őrölt bors
Elkészítés:
A burgonyát héjában főzd meg, majd amikor kihűlt hámozd meg és vágd fel karikákra.
A lila hagymát is pucold meg, majd vágd fel hajszálvékony karikákra. Egy mély salátás tálba, rétegezd le a lila hagymát és a burgonyát, szórd meg kevés fekete borssal, majd öntsd fel egy salátalével, amely ecetből, sóból, porcukorból és kevés olajból áll.
Keverni nem szabad, mert akkor a burgonya összetörik. A burgonyasalátát tedd be a hűtőbe egy éjszakára, így az ízek összeérnek másnapra. Ebbe a receptbe lila hagyma helyett tehetsz tavasszal újhagymát is, és egy kis tejföllel, majonézzel is gazdagíthatod az öntetet.
Babos burgonyasaláta recept
Hozzávalók:
60 dkg burgonya
1 vörös bab konzerv
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
Só, bors
2 paradicsom
1 evőkanál mustár
1 kis kanál porcukor
1 kis kanál ecet
1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
A burgonyát főzd meg héjában, majd amikor kihűlt hámozd meg, és vágd fel karikára.
Készítsd el a salátaöntetet, tejföl, mustár, só, bors, ecet és a porcukor keverékéből. Egy kis majonézt is tehetsz bele, úgy még finomabb lesz.
Egy tálba tedd bele a burgonyát, öntsd rá a babkonzervet, a felkockázott paradicsomot, majd öntsd rá az öntetet. Itt sem szabad erősen keverni, csak óvatosan, nehogy a burgonya összetörjön. A végén szórd meg az aprított petrezselyemmel.
Kolozsvári burgonyasaláta recept
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
2 savanykás alma
1 fej vöröshagyma
3 főtt tojás
2 dl tejföl
Só, bors
1 késhegynyi tárkony és kakukkfű
1 csokor friss petrezselyem zöld
Elkészítés:
A burgonyát főzd meg, majd amikor kihűlt hámozd meg és vágd fel karikára.
A tojásokat vágd ketté, majd a sárgáját törd össze villával, és keverd össze kevés olajjal és a tejföllel. Sózd és borsozd meg ízlés szerint, majd keverd bele a tárkonyt és a kakukkfüvet, és az aprított petrezselymet. Az almát pucold meg és reszeld le, és kevés citromlével forgasd össze. A reszelt almát, és a reszelt vöröshagymát is keverd bele a salátaöntetbe, ellenőrizd le az ízesítést, majd ebbe forgasd óvatosan bele a burgonyát, és a tojásfehérjét is. Tedd be pár órára a hűtőszekrénybe, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ha szeretnél még több burgonyás receptet kipróbálni: A legfinomabb Vegán köret: Rozmaringos sült burgonya