Ha valaha is vágytál egy olyan ételre, ami egyszerre lédús, fűszeres és kifinomult, akkor itt a neked való recept: Fűszeres Lazac. Készülj fel arra, hogy a konyhád a gasztronómiai csodák színterévé változik ezzel az egyszerű, mégis magával ragadó fogással.
Fűszeres lazac recept
hozzávalók:
- 1 friss lazac bőrével (kb. 450g)
- 1 ½ evőkanál egész fehér bors
- 20 g tengeri só
- 40 g cukor
- 2 csokor kapor
- 1 ½ evőkanál híg méz
- 3 evőkanál csípős mustár
- ½ teáskanál mustárpor
- ½ evőkanál fehérborecet
- 500 ml olaj
Elkészítés:
Először is, mossuk meg a lazacot hideg vízben, majd óvatosan szárítsuk meg. Ha szükséges, távolítsuk el a szálkákat egy csipesszel.
A durvára tört fehér borsot keverjük össze a sóval és a cukorral. A kaporból tegyünk félre egy csokrot a szószhoz, a többit mossuk meg, szárítsuk meg és vágjuk apróra.
Fektessük a lazacot a bőrös oldalára, majd szórjuk meg a fűszerkeverékkel és a kaporral. Tekergessük fel a lazacot fóliába úgy, hogy a fűszerek és a kapor ne szóródjon szét. Helyezzük egy tálra, majd súlyokkal lenyomva pihentessük 2-3 napig a hűtőben, hogy a fűszerek jól beszívódjanak a halba.
A szósz elkészítéséhez keverjük össze a mézet, a mustárt, mustárport és az ecetet. Adjuk hozzá az olajat, majd az apróra vágott kaprot. Vegyük ki a lazacot a hűtőből és szedjük le róla a fűszereket.
Helyezzük a lazacot a bőrös oldalára és egy éles késsel vágjuk fel szép vékony szeletekre. Tálaláskor rendezd el a lazac szeleteket egy tányéron, és kínálj mellé egy adag friss kapros szószt. Nem utolsósorban, a héjában sült burgonya tökéletes kísérője lehet ennek az ínycsiklandó fogásnak.
A Fűszeres Lazac receptje egy valódi ízorgia, mely egész évben elérhetővé teszi a gasztronómiai élmények világát. Ne felejtsd el, a recept alapján játszva variálhatsz, hiszen a fűszereket szívügyed szerint kiválaszthatod, és akár egy kis sherry vagy konyak is feldobhatja az ízeket. Élvezd az alkotás örömét és kényeztesd magad egy kis kulináris utazással!