Egy kellemes gyógytea, ami felmelegít a hűvös, megfázásos időben nem csak a test, hanem a lélek számára is gyógyírt jelent. Manapság számtalan teafajtát ismerhetünk, melyeket egész évben érdemes kortyolgatni, télen pedig különösen, ha szeretnénk erősíteni az immunrendszerünket, és jobban ellenállni a kórokozók támadásának.
Ismerj meg olyan gyógyhatású teákat, melyeket télen fokozottan javasolt kortyolgatni, akár reggel, ébredés után, akár délután, vagy estefelé.
Íme, téli teatippjeink a tea szerelmeseinek:
Echinacea tea
Az Echinacea purpureát, melyet bíbor kasvirágnak is nevezünk, manapság az egyik leghatásosabb immunerősítőként tarják számon. Az Egyesült Államokból származik, és télen gyakorlatilag egy kihagyhatatlan immunerősítő gyógynövény, melyet a légúti megbetegedések, megfázás és influenza fertőzés megelőzéseként, illetve gyógyítására alkalmazzák kiegészítőként. A bíbor kasvirágnak elsősorban a virágját használják frissen, szárított formában vagy kivonatként a védekezőképesség fokozására. Gombás fertőzések, sebek, fekélyek és erős gyulladások ellenszereként is hatásos. Gyömbérrel párosítva is találkozhatunk vele, ezzel is érdemes kombinálni, hiszen a gyömbér is híres immunerősítő és gyulladásgátló hatásáról.
Hibiszkusz tea
A hibiszkusz tea nagyon sok gyümölcsteában és gyógyhatású teában megtalálható, nem véletlenül. Nem csupán gyönyörű élénkpiros színe és kellemes, fanyar íze miatt adják a teakeverékekbe, hanem számos gyógyhatása miatt is. A hibiszkusz teát a szudáni hibiszkusz nevű növény virágjaiból készítik. Bőségesen tartalmaz C-vitamint és antioxidáns flavonoidokat, mindkét hatóanyag a legkiválóbb immunerősítők közé tartozik. Szóval érdemes télen fogyasztani védekezőképességünk fokozására.
Csipkebogyó tea
A csipkebogyóról a legtöbben tudják, hogy bővelkedik C-vitaminban, önmagában már ezért is érdemes a téli időszakban kortyolgatni tea formájában. Hiszen a C-vitamin az egyik legfőbb szövetségesünk, ha a légúti fertőzések megelőzéséről és gyógyításáról van szó. De a csipkebogyó más értékes hatóanyagokat is rejt. Szép színét a karotinoidok adják, a likopin és a béta-karotin. Mindkét vegyületről ismert, hogy nagyon erős antioxidánsok, védik a szívet és ereket, rákellenes hatásúak, csökkentik a gyulladásokat, és a szem egészségét is óvják.
Fekete bodza tea
A fekete bodzát a népi gyógyászat hagyományosan az influenza és a megfázás kezelésére alkalmazza, valamint a cukorbetegség ellenszereként. A fekete bodza kiváló gyulladásgátló és vírusellenes hatású, fekete bogyójából készült szirup igen hatásos gyógyír influenza megbetegedés idején, a finom illatú virágjából készült tea pedig csillapítja a lázat, enyhíti az orrdugulást és a köhögést. Arcüreggyulladás esetén is érdemes kiegészítő kezelésként alkalmazni antibiotikum mellett.
Zöld tea, fehér tea és fekete tea
Mindhárom tea egy forrásból származik, a Camellia sinensis nevű teacserje leveleiből, csak az elkészítési folyamatuk más és más. A zöld tea úgy készül, hogy a levélszüretelés után a leveleket kiszárítják, a fekete tea leveleit szárítás előtt fonnyasztják és erjesztik, a fehér teát pedig kizárólag a legfiatalabb levelekből készítik, és nagyon gyorsan szárítják, hogy ne fonnyadjon. Mindhárom teafélének igen magas az antioxidáns hatású polifenol tartalma, kiváló immunerősítők, csökkentik a koleszterinszintet, erősítik a szívizmot, oldják a stresszt, segíthetnek a zsírégetésben – és amiért télen különösen érdemes fogyasztani őket, legalább naponta egy csészével, az, hogy baktérium- és vírusellenes hatással is rendelkeznek.
A cikk folytatásában:5 immunerősítő tea, amelyekkel megelőzheted a megfázást és a náthát