A D-vitamin csontvédő szerepe régóta ismert, segíti a kalcium felszívódását, így támogatja a csontok egészségének megőrzését, és csökkenti a csontritkulás kockázatát. Ám emellett a D-vitaminnak az immunrendszer működésében is fontos szerepe van, hatását még a koronavírussal kapcsolatban is vizsgálták. Eláruljuk, milyen eredménnyel!
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, napfény hatására a bőrünkben is elegendő mennyiség keletkezik. A téli hónapokban azonban a napozás és napfény hiányában nagyon sokunknál alakul ki D-vitamin hiány. Több kutatás is igazolta, hogy megfelelő D-vitamin szinttel erősebb az immunrendszerünk, és sokkal hatékonyabban vehetjük fel a harcot a légúti betegségekkel szemben.
Alacsony D-vitamin szinttel jelentősen megnő a légúti betegségek kockázata, fogékonyabbá válhatunk a megfázásra és az influenzára. Ezt az összefüggést a koronavírussal kapcsolatban is kimutatták. Ha ellátjuk a szervezetünket a szükséges mennyiségű D-vitaminnal, és nem hagyjuk, hogy lecsökkenjen a szintje, akkor az csökkentheti a tünetek súlyosságát. Azt is megfigyelték, hogy a halálozási arány is kisebb lehet azoknál, akik nem szenvednek D-vitamin hiánytól.
Érdemes tehát odafigyelni a pótlására, különösen ebben a megfázásos, influenzás és koronavírusos időszakban! A napi ajánlott D-vitamin mennyisége 800 NE (Nemzetközi Egység), azaz 20 mcg.
Lássuk, melyek a legjobb természetes forrásai!
A leggazdagabb természetes D-vitamin források a zsíros halak
A zsíros húsú lazac kiváló D-vitamin forrás. Egy száz grammos lazacszelet a napi ajánlott D-vitamin mennyiség csaknem 70 százalékát fedezi. Ám ez csak a vadon fogott halakra igaz, a tenyésztett példányok alig több mint 30 százalékát tartalmazzák a napi ajánlott adagnak, de azért ez is jelentős mennyiség.
A hering, a tonhal, a makréla és a szardínia szintén remek D-vitamin források, melyeket olajos halkonzerv formájában is fogyaszthatunk. Száz gramm friss heringben az ajánlott napi D-vitaminszükséglet csaknem 30 százaléka található, míg a konzerv változatban picivel több, mint húsz százalék.
Csukamájolaj: bőségesen tartalmaz D-vitamint
Ugyan nem tartozik a legkedveltebb élelmiszerek közé, a csukamájolaj bizony az egyik leggazdagabb természetes D-vitamin forrás, ráadásul A-vitaminban és omega-3-zsírsavakban is igen gazdag. Egyetlen teáskanál belőle a napi ajánlott adag felét fedezi, szóval nem kell belőle sokat enni. Ha nem bírjuk natúron fogyasztani, válasszuk kapszulázott formában, és akkor élvezhetjük a hatását a kellemetlen halíz nélkül is.
Gomba, mint D-vitamin forrás
Az egyetlen, nem állati eredetű és igen bőséges D-vitamin forrás az a gomba. Ugyan a pincében, sötétben nevelt gombák nem tartalmaznak jelentős mennyiséget, a gombának megvan az az érdekes tulajdonsága, hogy ha UV-fénynek teszik ki, akkor jelentősen megnő benne a D-vitamin tartalom, ugyanis képes szintetizálni. Ez a már begyűjtött gombára is igaz, szóval érdemes otthon a boltban megvásárolt gombát kitenni a napra.
A megfázásos, vírusos időszakban a C-vitamin mellett a D-vitamin a legfontosabb immunerősítő vitamin. Ne mulasszuk el a pótlását!
A cikk folytatása: Nemcsak a csontokat erősíti, de az immunrendszert is: érdemes odafigyelni a megfelelő D-vitamin szintre