Ismét eljött a töklámások ideje, amelynek az elkészítése remek móka és program az egész család számára. Ha te még nem készítettél halloween töklámpást, megmutatjuk lépésről lépésre az elkészítését.
A halloween töklámás készítése nem egy magyar hagyomány, hiszen ez egy Amerikai ünnep része, de sokan itthon is készítenek töklámpást még akkor is, ha magát a halloweent nem is ünneplik. A halloween töklámpás készítése leginkább a gyermekek számára nyújt remek mókát, de felnőttek is készítenek őszi dekorációt tökökből.
Honnan ered a halloween ünnepe?
Nos, meglepő módon nem Amerikából származik a halloween, ők is átvették méghozzá Írországból. Itt már a 19. században élt az a szokás, hogy tököket, fehérrépákat, és más zöldségeket kivájtak, megfaragtak, majd kitették a kertbe, vagy a teraszra, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Valójában azonban az ír emigránsok hozták Amerikába a Halloweent és a faragott sütőtök hagyományát.
Angol nyelven a töklámpást "Jack-O'-Lanterns"-nek hívják. A régi mesék szerint Mindenszentek napját megelőző este volt. Jack Oldfield, aki egy tolvaj volt, részegen egy kocsmában ült, amikor hirtelen megjelent az ördög, hogy a pokolba vigye Jacket. Jacknek mégis sikerült kijátszania az ördögöt, és megígértette vele, hogy soha nem követeli a lelkét.
Teltek az évek, és Jack idős emberként halt meg. Mivel sok bűnt követett el életében, nem engedték be a mennybe. Az ördög sem engedte be a pokolba, mert sok évvel ezelőtt szavát adta Jacknek. Ennek ellenére az ördög egy kicsit megsajnálta Jacket. Adott Jacknek egy izzó szenet, amely soha nem alszik ki. Jack belerakta a szenet egy kifaragott répába. Azóta a szerencsétlen Jack O'Lantern az örök sötétségben bolyong a fehérrépa lámpásával.
Ebből a régi legendából fejlődött ki idővel az a szokás, hogy Halloweenkor tököt faragnak, hogy távol tartsák az ördögöt és a többi gonosz szellemet.
Azóta sok országban többek között, Ausztráliában is átvették ezt a hagyományt, ám Amerika tette igazán híressé, ahol a halloween hatalmas ünnep az egész országnak. Ezen a napon a gyerekek házról házra járnak cukorkákért, csokoládéért, a házak ijesztő dekorációkkal vannak feldíszítve, és a boltok dugig vannak halloween termékekkel.
Mikor tartják a halloweent?
Nálunk sokan összevonják a halloweent és a hallottak napját, épp ezért sokan nem is kedvelik ezt az ünnepet, de fontos megjegyezni, hogy a kettő két külön ünnep még Amerikában is. Október 31. a Halloween ünnepe, míg november 1 a hallottak napja. A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz, tehát még Amerikában is külön tartják és teljesen más a lényege, hiszen a régi legendában is az szerepel, hogy az ördög Mindenszentek napját megelőző este jelent meg a kocsmában. Épp ezért a Halloweent a hallottak napja előtti este tartják.
Hogyan kell halloween töklámpást készíteni?
Nézzük mire lesz szükséged a töklámpás elkészítéséhez?
Éles késre vagy vágóeszközre
Egy szép nagy halloween tökre
Kanálra
Filctollra
Teamécsesre
A halloween töklámpás elkészítése:
- Első lépésként jó alaposan mosd le a tök külső részét, majd a tök tetejét vágd le egy kisebb körben, mivel ki kell kaparni a tök belsejét. Később, amikor a töklámpás elkészült ezt a kis „tökfödőt” vissza tudod tenni a tök tetejére. Tehát vágj egy akkora kört a tök felső részén, hogy a kanállal ki tud kaparni a tök húsát, és magjait, jó alaposan. Érdemes tényleg jó alaposan kivájni a tök belsejét, mert minél több tökhús marad, a lámpás belsejében annál gyorsabban megy tönkre majd a tök.
- Második lépésként rajzold meg a tök arcát, vagyis a szemét, fogát, száját, orrát. Ha nincs túl jó kézügyességed, használj sablont, erre nagyon jó pl. a sütemény kiszúró formák, ezekből ma már halloween formákat is tudsz beszerezni a boltokban.
- Harmadik lépésként kezd el kivágni a megrajzolt formákat egy éles késsel.
- Negyedik lépésként helyezd be a teamécseseket, amelyek lehetnek akár elemes teamécsesek is, majd este, amikor kint már kezd sötétedni, kapcsold be, vagy gyújtsd meg a mécseseket, így a töklámpásod világítani fog a sötétben.
Tippek a halloween töklámpás tartósítására
Készíts saját sprayt a töklámpáshoz
Keverj össze 100 ml citromlevet, vagy alkoholt 100 ml vízzel, majd ezt öntsd bele egy szórófejes flakonba és permetezd be vele a sütőtök belsejét, így tovább eltart.
Faragás után kend be a sütőtök külső és belső részét vazelinnal, így lassabban fog kiszáradni.
Hagyd a sütőtököt alaposan megszáradni meleg, jól szellőző helyen. Minél szárazabb a sütőtök, annál kevésbé lesz penészes!
A faragott sütőtököt tartsd hűvös és száraz helyen. Az optimális hőmérséklet 2 °C és 5 °C között van. A legfontosabb, hogy a hőmérsékletnek állandónak kell lennie.
Optimális körülmények között a faragott sütőtök akár két hétig is eláll.