Ugye te is azt gondoltad, hogy a majonéz készítése házilag valami nagyon macerás konyhai munka. Pedig hidd el, ha egyszer kipróbálod a receptet, soha többé nem veszel bolti majonézt.
A majonézt számtalan ételhez fel tudod használni, legyen szó hidegtálról, sült húsról, vagy egy sima salátáról. Ízesítheted, színezheted kedvedre, a reggeli szendvicsekhez is. Mutatjuk a receptet.
Cukormentes majonéz recept
Hozzávalók:
3 dl étolaj
2 tojássárgája
só
citromlé ízlés szerint.
Elkészítés:
A tojások sárgáját keverőtálba tesszük, megsózzuk, és a szűrt citromlé egy részét hozzáadva, állandó keverés mellett az olajat - kezdetben csak cseppenként - habverővel hozzákeverjük. Közben arra ügyeljünk, hogy a készítés során mindig csak kevés olaj kerüljön a tálba, különben könnyen összefut.
Amikor már kezd összeállni, akkor vékony sugárban is adagolhatjuk tovább az olajat. Ekkor a citromlé másik felét is hozzáöntjük. Konyhai robotgéppel is elkészíthető.
Ha a készítés során (főleg a kezdetén) a majonéz mégis összefutna, akkor kezdjünk újat keverni, s amikor már összeállt, lassan hozzáönthetjük az összefutottat.
További jó tanácsok:
- ügyeljünk a tojássárgák és az olaj arányára,
- az olaj soha ne legyen hideg, inkább szobahőmérsékletű,
- ha nagyobb mennyiséget készítünk, és aznap nem használjuk fel az egészet, elkészülte után egy kevés forró vizet keverjünk hozzá - így hűtőszekrényben néhány napig is eltartható.
Ha kevés az időnk, akkor érdemes a készen kapható tubusos majonézt beszerezni.
Jelenleg háromféle változata ismert: natúr, valamint tormás és kapros ízesítéssel.
A majonézből készíthető legismertebb változat a tartármártás, amelyet a hideg ételek nagy részéhez és egyes meleg ételekhez is kínálhatunk.
Ha a tartármártásba egy kevés olvasztott - de nem meleg- aszpikot keverünk, kapjuk a zománcmártást. Ezt szükség szerint, színezhetjük áttört parajjal, ketchuppal attól függően, hogy mit kívánunk vele bevonni, pl. franciasalátát, kaszinótojást. Ha mártással kívánunk bevonni valamit, a mártást sűrűbbre készítsük. Ha az étel mellé kínáljuk a mártást, sűrűsége akkor megfelelő, ha a belemártott kanál felületét szépen, egyenletesen bevonja.
A folytatásban: 5 zöldségkrém recept, hogy egészséges legyen a reggeli szendvicsed
{loadposition bottom11