Ha egy könnyen elkészíthető, mégis nagyon finom pogácsát szeretnél készíteni, akkor próbáld ki a Nagyi burgonyás pogácsáját, amelyet tényleg gyerekjáték elkészíteni, mégis sokáig omlós és puha marad.
Te is úgy gondolod, hogy a pogácsa készítés csak a Nagymamáknak sikerül tökéletesen? Akkor mutatunk egy olyan egyszerű receptet, ahol a hozzávalókat csak össze kell gyúrni, és máris készítheted a finom és omlós pogácsákat, mindenféle dagasztás és konyhai trükk nélkül.
Élesztőmentes burgonyás pogácsa a Nagyi konyhájából:
Hozzávalók:
1 kg burgonya
½ Kg rétes liszt
20 dkg fagyos zsír
1 csapott evőkanál só
1 db tojás
Ízlés szerint sajt, vagy köménymag
Elkészítés:
A burgonyákat mosd meg, és tedd fel egy nagy fazék sós vízben megfőni. Amikor a héjában főtt burgonya megpuhult, még melegen hámozd meg, és nyomd át őket egy burgonyanyomón keresztül. Ezután a meleg tört krumplit tedd rá egy nagyobb lisztezett gyúródeszkára, és a többi hozzávalóval együtt jó alaposan gyúrd össze, amíg egy formázható egynemű tésztát nem kapsz.
A pogácsa tésztát nyújts ki egy sodrófával kb. másfél centi vastagságúra, majd egy pogácsa szaggatóval, vagy egy lisztbe mártott pohárral szaggasd ki a pogácsákat. A pogácsákat tedd rá egy zsírpapírral bélelt tepsire, és ha szeretnéd, ízesítsd őket pl. reszelt sajttal vagy egész köménymaggal, vagy durva szemű sóval, de önmagában is nagyon finom lesz.
A tepsit told be a 180-190 fokos sütőbe és süsd őket aranysárgára, kb. 30-35 perc alatt, de vigyázz nehogy megégjen, a sütési idő nagyban függ a pogácsa nagyságától és a sütőtől is.
Ha még több pogácsa receptet szeretnél kipróbálni:#pogácsasütés: Ropogós tepertős pogácsa élesztő nélkül