Nehogy elmulaszd a szilva szezonját! Érdemes ebből az egészséges gyümölcsből minél többet fogyasztani nyersen, de mivel mennyei sütemények készíthetők belőle, így desszert formájában is kihagyhatatlan. Ehhez ajánlunk neked három kiváló receptet, egy aszalt szilvás, egy krémes és egy habos variációt.
A szilva az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, nagyon gazdag antioxidánsokban, csökkentheti a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, káliumtartalma jótékonyan hat az ideg- és izomműködésre, a szívműködésre, és a székrekedés egyik legkiválóbb ellenszere. Lepd meg magad édes szilvás pillanatokkal, és próbáld ki süti formájában is! Íme, 3 szuper szilvás recept!
1.Aszalt szilvás-diós piskóta
Ezt a finom piskótát nagyon könnyű elkészíteni, és csupán néhány összetevőből áll, melyek eredményeként egy harmonikus ízű süti születik.
Hozzávalók:
250 gramm mag nélküli aszalt szilva
250 gramm liszt
250 gramm kristálycukor
10 dkg vaj, egy teáskanál szódabikarbóna
1 púpozott teáskanál sütőpor
1-2 evőkanál rumaroma ízlés szerint
2,5 dl víz
1 tojás
3 púpozott evőkanál durvára darált dió
Elkészítés:
Tedd egy keverőtálba az aszalt szilvát, vajat, rumaromát és a szódabikarbónát. A 2,5 dl vizet forrald fel, és öntsed a szilvához és vajhoz. Addig kevergesd, míg a vaj fel nem olvad teljesen. Ezután rakd félre pihenni 3-4 órára. Míg a nedves összetevők pihennek, keverd össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a cukrot, a diót és a sütőport. A vajas keverékhez keverj egy egész tojást, majd keverd hozzá a száraz összetevőket is. Keverd össze fakanállal, míg homogén masszát kapsz, majd sütőpapírral bélelt kerek sütőformában süssed 180 fokon 45-50 percig. Önmagában is nagyon finom, de kevés tejszínhabbal még csábítóbbá teheted.
2.Habos szilvalepény
Mennyei desszert, melyet megkoronáz a friss gyümölcs és a légies tojásfehérje hab.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
3 tojás
10 dkg vaj
9 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál porcukor
1 csapott teáskanál sütőpor
kb. 50 dkg érett szilva
1/2 citrom leve
Elkészítés:
A puha vajat és a kristálycukrot alaposan keverd ki habverővel. Add hozzá a 3 tojás sárgáját, és azzal is habosra keverd ki. Tedd hozzá fél citrom levét, majd szitáld bele a lisztet és a sütőport. Sütőpapírral bélelt tortaformában süssed a masszát 15-20 percig, majd vedd ki, és tedd félre. Míg a tészta sül, a szilvákat magozd ki, és vágd ketté, a tojásfehérjét pedig a porcukorral verd kemény habbá. A tészta tetejére tedd szépen egymás mellé a szilvafeleket, annyit, amennyi egy rétegben beborítja, aztán halmozd rá a fehérjehabot. Tedd vissza a sütőbe, és közepes lángon süssed még nagyjából 20 percig, ügyelve, hogy a hab ne égjen meg.
3.Krémes szilvatorta sütés nélkül
Szereted a sütiket, de nem szeretsz sütögetni? Akkor ez az ínycsiklandóan krémes és szilvás desszert éppen neked való!
Hozzávalók:
300 gramm édes, omlós keksz
300 gramm szilva
500 ml tejszín
500 gramm mascarpone krémsajt
8-10 csapott evőkanál cukor
100 gramm vaj
1 csomag zselatinpor, víz
Elkészítés:
A kekszet robotgépben daráld le finomra. Olvaszd fel a vajat, öntsed a kekszhez, és dolgozd össze a robotgép segítségével. Szilikonos puha tortaformába, vagy lecsatolható peremű formába öntsed bele a vajjal átitatott kekszet, oszlasd el egyenletesen, és egy pohár segítségével alaposan nyomkodd le. A kekszes tortaalapot ezután tedd a hűtőbe pihenni legalább 15-20 percre. A tejszínt verd kemény habbá, a krémsajtot keverd össze a cukorral, majd a habot óvatosan forgasd bele. A masszát öntsed a kekszalap tetejére. A tortát ezután tedd a hűtőbe legalább 2-3 órára. A robotgépben turmixold le a szilvát, érettségtől és ízlésedtől függően cukrozd meg. A zselatinport készítsed elő a tasakon szereplő útmutatás szerint, majd keverd a szilvához, és kanállal óvatosan halmozd a krém tetejére. A tortát tedd hűtőbe még 2 órára pihenni.
Jó étvágyat!
A cikk folytatása : #sütemény: Mennyei őszi szilvás pite, amely mindenkit levesz a lábáról