#sütemény: Mennyei őszi szilvás pite, amely mindenkit levesz a lábáról

Tudtad, hogy a szilva az egyik legegészségesebb gyümölcs? Nem hiába imádjuk frissen, aszalva, lekvárnak, levesben, gombócban, pitében. Vétek lenne, ha nem készítenéd el ezt a mennyei szilvás pitét, melynek két fő összetevője, a zamatos, érett szilva és a vajas, omlós tészta tökéletes párost alkot. Próbáld ki ezt a finom receptet!

A szilva tele van antioxidánsokkal, szív- és érvédő hatású, rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, káliumtartalma hozzájárul a normál ideg- és izomműködéshez, bórtartalma csökkenti a csontritkulás kockázatát, és a székrekedés egyik legkiválóbb természetes ellenszere.

Tökéletes őszi szilvás pite receptje

Hozzávalók:

  • A tésztához:

15 púpozott evőkanál finomliszt

220 dkg hideg vaj

csapott kávéskanálnyi só

1,2-1,5 dl hideg víz

 

  • A szilvatöltelékhez:

90 dkg érett szilva

7 púpozott evőkanál kristálycukor

2 púpozott evőkanál finomliszt

egy evőkanál tápióka keményítő

egy evőkanál vaj (ez sütés előtt kerül a tetejére)

2 csipet fahéj (vagy ízlés szerinti mennyiség)

2 csipet só

Elkészítése:

A hideg vajat kockázzuk fel nagyjából teáskanál nagyságú darabokra. A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, felezzük meg, és ízlés szerint vágjuk még ketté a szilvafeleket, de nagyobb darabban is maradhatnak.

A pitetésztához tegyük a lisztet, a vajat és a sót egy nagy tálba. Villával kezdjük összedolgozni a hozzávalókat, míg a tészta össze nem áll borsószem nagyságú darabokból álló morzsalékos tésztává. Apránként öntsük hozzá a hideg vizet, és folytassuk a villával való összedolgozást, míg a tészta nem áll össze. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy kiveszünk egy pici darabot a tésztából, és megnézzük, hogy kellően ragad –e, azaz összeállt-e. Ha nem, akkor még adjunk hozzá kevéske vizet, ha már igen, akkor készen van a tésztánk. A pitetésztát ezután vágjuk két egyforma nagyságúra, csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe legalább egy órára.

Míg a tészta pihen, készítsük elő a szilvákat. A felkockázott gyümölcsöket tegyük egy nagy tálba, és adjuk hozzá a cukrot, lisztet, tápiókakeményítőt, fahéjat és sót. Keverjük össze alaposan, ügyelve, hogy a szilvadarabok mindegyikét beborítsák a hozzávalók.

Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius fokra.

Vegyük elő a tésztákat a hűtőből. Szórjuk be liszttel a konyhai munkalapot, hogy kinyújthassuk a tésztát úgy, hogy ne ragadjon le. Nyújtsunk a tésztagombócon az egyik oldalon egyet-kettőt, aztán fordítsuk meg, és újra nyújtsunk rajta. Közben lisztezzük be enyhén a felületét, mert úgy könnyebb nyújtani, nem ragad a nyújtófához. Addig nyújtsuk a tésztát, míg 3-5 mm vékony lesz, és a kerek sütőtepsinknél annyival szélesebb, hogy a tepsi szélénél magasabbra érjen a tészta pereme, amikor óvatosan belehelyezzük. A sütőtepsit vajazzuk ki, és hintsük be vékonyan liszttel, a felesleget rázzuk ki. Tekerjük  nyújtófára a tésztát, majd a sütőtepsibe óvatosan helyezzük bele miközben legörgetjük. Nyomkodjuk bele a tésztát a tepsibe, körbe-körbe, majd öntsük bele a szilvadarabokat. Az evőkanálnyi vajat tegyük a szilvák tetejére. A másik tésztafelet szintén a nyújtófa segítségével fektessük a szilva tetejére. A tésztaszéleket csipkedjük össze a széleken. Egy éles késsel vágjuk két-három csíkot a felső tésztalapra, hogy a távozó gőz ne repessze szét a tésztát.

Süssük 15-20 percig 220 fokon, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra, és süssük további 30-35 percig.

Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a szilvás-tápiókás töltelék összeálljon, és ne folyjon ki. Megéri várni egy kicsit.

A cikk folytatása: Almás pite pohárkrém - Az őszi édes kényeztetés

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.