Ha ősz, akkor itt a szőlő szezonja! Tudtad, hogy a szőlő az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, melynek magas antioxidáns tartalma csökkenti a gyulladásokat, támogatja az egészséges vérkeringést, és még a szellemi hanyatlás kockázatát is mérsékli? Hagyjad, hogy elcsábítson finom sütik formájában is!
Szőlővel nagyon sokféle, finom desszert készíthető. Bemutatunk neked három egyszerű, ám annál finomabb szőlős sütit, vaníliapudinggal, kelt tésztával és szőlőpürével. Érdemes kipróbálni!
Krémes szőlőtorta recept
Ez az egyszerűen elkészíthető szőlőtorta egyesíti a krémes vaníliapuding és a friss szőlőszemek mennyei ízét.
Hozzávalók:
200 gramm liszt
7 csapott evőkanál porcukor
75 gramm vaj
1 tojás, egy csomag vaníliapuding
1 fürt édes szőlő
Elkészítés:
Tedd robotgépbe a lisztet, vajat, cukrot és egy darab tojást, majd nem túl magas fokozaton állítsad össze a tésztát, mely morzsalékos, keményebb állagú lesz. A tésztát formáljad kerek cipó alakúra, majd fektesd két sütőpapír közé, és azon keresztül nyújtsad ki sodrófával kb. 5 cm vastagságúra. Egy kerek linzer tortaformát vajazz ki, és borítsd a tetejére a sütőpapírra tapadt tésztalapot, majd óvatosan húzzad le róla a sütőpapírt. A tésztát nyomkodd bele a formába körbe-körbe. A széleket a sodrófával megnyomva, könnyedén levághatod a kilógó, felesleges tésztadarabokat. Egy villával szurkáld meg a tésztát, majd tedd sütőbe, és 30 percig süssed 180 fokon. Készítsd el a vaníliapudingot, és töltsed fel a kihűlt tésztát a pereméig. A tetejére fektess félbevágott kimagozott szőlőszemeket, majd tálalás előtt szórd meg porcukorral.
Szőlőtorta kelt tésztából
Ki mondta, hogy tortát csak kevert tésztából lehet készíteni? Ez a fenséges kelt tésztás szőlőtorta biztosan rácáfol erre!
Hozzávalók:
100 ml tej
100 ml víz
14 gramm friss élesztő
500 gramm liszt
5 púpozott evőkanál cukor
1 tojás
5 evőkanál olívaolaj
2 fürt vörös szőlő
Elkészítés:
Keverd össze a tejet és a vizet, majd morzsold bele az élesztőt. Kevergesd, míg az élesztő fel nem olvad a folyadékban. Add hozzá három részletben a lisztet, az első részlet után keverd bele a tojást és a cukrot. Keverj hozzá még egy adag lisztet, majd az olívaolajat is. Mikor már összeállt a tészta, tedd meleg helyre pihenni másfél órára, míg megkel. Ezután a tésztát vágd ketté, és nyújtsál két kerek lapot belőle. Sütőpapírral bélelt tortaforma aljába fektesd az egyik tésztafelet, majd szórjad meg sűrűn szőlőszemekkel. Hintsed meg egy kanál cukorral, majd fektesd rá a másik tésztalapot, és annak a tetejére is szórjál szőlőszemeket. Ezután irány a sütő, 180 fokon 35-40 perc, és már készen is van.
Krémes-morzsás szőlős pite recept
Könnyű, morzsás pitetorta krémes szőlőpürével a közepén. Téged is biztosan elcsábít!
Hozzávalók:
A pitetésztához:
10 dkg puha vaj
15 púpozott evőkanál liszt
csipet só
Kevés víz
A szőlőpüréhez:
2 nagy fürt piros szőlő
16 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
Másfél evőkanál olvasztott vaj
1 evőkanál citromlé
A morzsához:
12 evőkanál liszt
8 evőkanál cukor
5 evőkanál vaj.
Elkészítés:
A megtisztított szőlőszemeket vágd ketté, és magozd ki. Vágjad apróra, vagy robotgépben pürésítsed – nem teljesen homogén állagúvá – majd tedd fel egy edénybe kis lángra főni a szőlőpürét. A lisztet morzsold össze a hideg vajjal, és kézzel dolgozd össze. Adjál hozzá részletekben annyi vizet, hogy összeálljon tésztává. Nyújtsad ki a tésztát fél cm vastagságúra, és fektesd bele egy kivajazott, kerek tepsiformába. A kilógó tésztaszéleket késsel vágjad le. A tészta széleit ujjal csipkedd meg, így mutatósabb lesz a pite. A kihűlt szőlőpürébe keverd bele a lisztet, cukrot, olvasztott vajat és citromlevet. A pürét töltsed bele a kihűlt pitealapba. Dolgozd össze a morzsának való hozzávalókat, és ezzel lazán hintsed meg a pite tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon süssed kb. egy órán át.
Jó étvágyat!
A cikk folytatása: #sütemény: Mennyei őszi szilvás pite, amely mindenkit levesz a lábáról