5 egyszerű lecsó recept nyárra

 Annyi minden jóról le kell mondanunk ezen a nyáron, de legalább kedvencünkről, a lecsóról biztosan nem kell. Sőt! Ha eddig csak a hagyományos zöldpaprikás-paradicsomos natúr lecsót szerettük és készítettük, ideje kipróbálni néhány tartalmasabb változatát, melyek nem csak finomak, de nagyon laktatóak is!

A hagyományos lecsóhoz feltétlenül szükségünk lesz finom zöldpaprikára, paradicsomra, vöröshagymára. Ehhez adunk minden receptben valami pluszt, amitől tartalmasabb lesz, de nem kevésbé finom. Ha a paprika és paradicsom héja bántja a gyomrunkat, héjazzuk le a paradicsomot, és krumplihámozóval vékonyan hámozzuk meg a zöldpaprikát is.

 

Íme, 5 remek lecsó recept egy kis plusszal!

Burgonyás lecsó recept

Egy kis krumplival sűrűbbé tehetjük a lecsónk finom szajftját.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

1 kg zöldpaprika

50 dkg paradicsom

3-4 közepes burgonya

Kevés növényi olaj

Csipet só, bors, őrölt pirospaprika

 Elkészítés:

A hagymát finomra vágjuk, és feltesszük bő olajon dinsztelődni. Hozzáadjuk a felkarikázott burgonyát, és fedő alatt dinszteljük, míg a krumpli megpuhul. Keverés közben hagyjuk, hogy a krumpli egy része szétmáljon, így sűríti a szaftot. Adjuk hozzá a felkarikázott zöldpaprikát, majd amikor az kissé összeesik, a felkockázott paradicsomot is. Sózzuk, meghintjük egy csapott teáskanál pirospaprikával, és ízlés szerint borsozzuk.  Készre főzzük.

 

Rizses lecsó recept

Könnyű, nyári finomság a rizzsel gazdagított lecsó, akár egy kiadós rizses hús, de ez hús nélkül is remek.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

1 kg zöldpaprika

50 dkg paradicsom

10-12 dkg rizs

Csipet őrölt pirospaprika, só, bors

Kevés növényi olaj

 Elkészítés:

A finomra vágott hagymát bő olajon megdinszteljük. Egy teáskanál őrölt pirospaprikát szórunk rá, elkeverjük, majd rádobjuk a kockára vágott paradicsomot, és megsózzuk, illetve borsozzuk ízlés szerint. Lefedve főzzük tovább, mikor már összeesett a paradicsom, hozzáadjuk a felkarikázott paprikát. Ne főzzük teljesen puhára, hagyjuk, hogy roppanós puha maradjon. Mikor már majdnem kész, hozzáöntjük a rizst kevéske vízzel, attól függően, mennyi levet engedett a paradicsom. Vigyázzunk, nehogy túlvizezzük, mert akkor veszít az ízéből. Ha tartunk ettől, akkor főzzük ki a rizst külön, és tálalás előtt keverjük a lecsóba.

 

Tojásos lecsó recept

A tojás remekül illik a lecsóhoz, tartalmas, harmonikus, szaftos finomság az eredmény.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

1 kg zöldpaprika

50 dkg paradicsom

4 tojás

Csipet só, bors

Kevés növényi olaj

 Elkészítés:

A finomra vágott hagymát dinszteld üvegesre bő olajon. Dobd rá a felkarikázott zöldpaprikát, fedő alatt hagyjad puhulni, és mikor már res, add hozzá a felkockázott paradicsomot is. Sózzad, borsozzad. Mikor a paradicsom megpuhult, keverd bele a 4 tojást, és folytonos kevergetés mellett addig főzzed, míg a tojás megsül.

 

Tökös lecsó recept

Könnyű, nyárias étel, mely ötvözi kedvenceinket, a lecsót a zsenge tökkel.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

1 kg zöldpaprika

50 dkg paradicsom

1 kis, zsenge főzőtök

Csipet őrölt pirospaprika, só, bors

Kevés növényi olaj

 Elkészítés:

Az olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a felkarikázott paprikát. Mikor már puhult egy kicsit, hozzáadunk teáskanálnyi pirospaprikát, és a paradicsomot. Mikor a paradicsom megpuhult, a megpucolt, kimagozott és felkockázott tők húsát is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt készre főzzük.

 

Tofus lecsó recept

A lecsó növényi olajjal elkészítve natúron önmagában is egy vegán fogás, de ha értékes húspótlóval szeretnéd laktatóbbá tenni, készítsd el tofuval.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

70 dkg zöldpaprika

35 dkg paradicsom

50 dkg tofu

Csipet só

1 kanál olívaolaj

 Elkészítés:

Olívaolajon először megpirítjuk a kockára vágott tofut, majd kiszedjük, és félretesszük. Ezután megdinszteljük a vöröshagymát, rátesszük a felkarikázott zöldpaprikát, mikor az már kissé összeesett, a paradicsomot is hozzáadjuk. Sózzuk. Mikor már majdnem kész, belekeverjük a tofut, és készre főzzük.

Receptjeink 4 főre szólnak. Olaj helyett zsírral is készítheted, vagy szalonna kisült zsírjával, és gazdagíthatod kolbásszal és virslivel is. A foszlós, friss kenyeret ne felejtsd el hozzá!

Jó étvágyat!

A cikk folytatása: 5 fantasztikusan finom lecsó recept nyárra

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.