5 recept, ha nem tudod, mit készíts a csirkemájból pillanatok alatt

A csirkemájat érdemes szeretni. A máj az egyik legegészségesebb belsőség, rengeteg benne az A-vitamin, B6-vitamin, vas, cink, kalcium és kálium. Ha rendszeresen fogyasztjuk, biztosan védve leszünk a vérszegénységtől. Ha kevés az időd, bátran válaszd a csirkemájat, mert percek alatt készülhet belőle valami finomság.

Serpenyős csirkemáj

Csirkemájból igen ízletes fogások készíthetők, remek alapanyagot jelentenek egy gyors ebédhez vagy vacsorához. Íme, 5 szuper recept hozzá! A receptekből kihagytuk a szívet, azokat vágd le a májakról, és használd fel más ételbe, levesbe vagy pörkölthöz. Természetesen mindegyik recept fagyasztott csirkemájból is elkészíthető, ha éppen az van otthon.

1.Szalonnás májfalatok

Ehhez a szalonnás sült májhoz a friss, ropogós kenyérnél finomabb köret nem is kell!

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj

20 dkg császárszalonna

olaj

 

Elkészítése:

A májakat alaposan mosd meg, és egyenként göngyöld bele a hajszálvékony szalonnaszeletekbe. Fektesd egymás mellé szorosan egy kiolajozott tűzálló tálba. Ha szereted, szórd meg szárított, morzsolt majoránnával. Süsd a sütőben addig, míg szép piros lesz a szalonna, ennyi idő alatt a májak is át fognak sülni. Sózni nem szabad, mert megkeményedik a máj, a szalonna elég sós. Ropogós kenyérrel vagy sült burgonyával remek.

 

2.Csirkemáj normann módra

Csak csirkemáj, szalonna és alma, és máris kész a mennyei vacsora. Ha van otthon egy kevés fehérbor, ne hagyd ki belőle.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj

10 dkg füstölt szalonna

1 fej vöröshagyma

40 dkg alma

2-3 evőkanál liszt

szárított, morzsolt majoránna

só, bors

olaj

(fél dl fehérbor, ha van otthon)

 

Elkészítése:

A szalonnákat csíkozd vékony szeletekre, cakkozd be az egyik oldalukat, majd olajon süsd ropogósra. Vedd ki a szalonnákat, és tedd félre. A szalonnából kisült zsiradékon süsd meg a karikákra vágott hagymát. Az almákból távolítsd el a magházat, vágd cikkekre, és add a hagymához. Párold roppanós puhára, majd tedd félre. Tedd a serpenyőbe a májakat, fűszerezd sóval, majoránnával, és nagy lángon süsd pirosra. Végül add vissza hozzá az almákat, a szalonnát, 1-2 evőkanál lisztet a sűrítéshez, és ha van otthon fehérbor, öntsd rá,- ha nincs akkor vizet - forrald össze, és kész is. Petrezselymes burgonyával kínáld.

 

3.Paradicsomos májragu

 

Könnyű finomság, mely amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. A csirkemáj, a hagyma és a paradicsom hármasa tökéletes egységet alkot, de szabadon gazdagíthatod más zöldségekkel is, így változatosabbá teheted ezt a receptet.

 

Hozzávalók:

40 dkg csirkemáj

2 nagy érett paradicsom (vagy egész konzerv paradicsomok)

2 fej vöröshagyma

petrezselyem

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

Forró olajon dinszteld üvegesre a finomra vágott hagymát. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, és addig párold, míg csaknem szétfő. Tedd bele a májat, és párold puhára. Fűszerezd sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel. Vízben főtt burgonyával a legfinomabb.

 

4.Májjal töltött burgonya

 

A töltött burgonya nagy kedvencünk, miért ne gazdagíthatnánk csirkemájjal?

 

Hozzávalók:

20 dkg csirkemáj

8 közepes szem burgonya

1 fej vöröshagyma

1 kis pohár tejföl

reszelt sajt

egy evőkanál sűrített paradicsom

őrölt pirospaprika

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A burgonyákat mosd meg, és héjában főzd puhára. Mikor megfőttek, hámozd meg, vágd félbe, és kapard ki a belsejét, de úgy, hogy maradjon pereme. Forró olajon dinszteld üvegesre a finomra vágott hagymát, add hozzá a lekapart vagy apróra vágott májat, borsozd, és pirítsd meg. Szórj rá kevés pirospaprikát, keverd hozzá a paradicsompürét, és forrald össze. Mikor kész, keverd hozzá a főtt burgonya kivájt, összetört belsejét, sózd ízlés szerint, és töltsd be a burgonyafelek kivájt üregébe. Tedd egymás mellé tűzálló tálba, a tetejét locsold meg reszelt sajttal összekevert tejföllel, és süsd forró sütőben, míg megpirul a teteje.

 

5.Cukkinis máj

 

Könnyű finomság, mely fogyókúrás fogásnak is beillik.

 

Hozzávalók:

40 dkg csirkemáj

1 nagy cukkini

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

kakukkfű

citromlé

olívaolaj

só, bors

 

Elkészítése:

Kevés olajon dinszteld üvegesre a karikákra vagy finomra vágott hagymát. Add hozzá a májat, és pirítsd meg, majd tedd hozzá a karikákra vagy kockákra vágott cukkinit, ez az ízlésedre van bízva, hogyan vágod fel – tedd hozzá a fokhagymát, sózd, borsozd, fűszerezd kakukkfűvel. Mikor minden összepirult, és a cukkini is roppanós puha, máris tálalhatod. Tálaláskor locsold meg pár csepp citromlével.

 

Jó étvágyat!

Ha pedig szeretnél még több májból készült ételt fogyasztani, íme a Csirkemájas gombás pizza receptje!

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.