A csirkemájat érdemes szeretni. A máj az egyik legegészségesebb belsőség, rengeteg benne az A-vitamin, B6-vitamin, vas, cink, kalcium és kálium. Ha rendszeresen fogyasztjuk, biztosan védve leszünk a vérszegénységtől. Ha kevés az időd, bátran válaszd a csirkemájat, mert percek alatt készülhet belőle valami finomság.
Csirkemájból igen ízletes fogások készíthetők, remek alapanyagot jelentenek egy gyors ebédhez vagy vacsorához. Íme, 5 szuper recept hozzá! A receptekből kihagytuk a szívet, azokat vágd le a májakról, és használd fel más ételbe, levesbe vagy pörkölthöz. Természetesen mindegyik recept fagyasztott csirkemájból is elkészíthető, ha éppen az van otthon.
1.Szalonnás májfalatok
Ehhez a szalonnás sült májhoz a friss, ropogós kenyérnél finomabb köret nem is kell!
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
20 dkg császárszalonna
olaj
Elkészítése:
A májakat alaposan mosd meg, és egyenként göngyöld bele a hajszálvékony szalonnaszeletekbe. Fektesd egymás mellé szorosan egy kiolajozott tűzálló tálba. Ha szereted, szórd meg szárított, morzsolt majoránnával. Süsd a sütőben addig, míg szép piros lesz a szalonna, ennyi idő alatt a májak is át fognak sülni. Sózni nem szabad, mert megkeményedik a máj, a szalonna elég sós. Ropogós kenyérrel vagy sült burgonyával remek.
2.Csirkemáj normann módra
Csak csirkemáj, szalonna és alma, és máris kész a mennyei vacsora. Ha van otthon egy kevés fehérbor, ne hagyd ki belőle.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
40 dkg alma
2-3 evőkanál liszt
szárított, morzsolt majoránna
só, bors
olaj
(fél dl fehérbor, ha van otthon)
Elkészítése:
A szalonnákat csíkozd vékony szeletekre, cakkozd be az egyik oldalukat, majd olajon süsd ropogósra. Vedd ki a szalonnákat, és tedd félre. A szalonnából kisült zsiradékon süsd meg a karikákra vágott hagymát. Az almákból távolítsd el a magházat, vágd cikkekre, és add a hagymához. Párold roppanós puhára, majd tedd félre. Tedd a serpenyőbe a májakat, fűszerezd sóval, majoránnával, és nagy lángon süsd pirosra. Végül add vissza hozzá az almákat, a szalonnát, 1-2 evőkanál lisztet a sűrítéshez, és ha van otthon fehérbor, öntsd rá,- ha nincs akkor vizet - forrald össze, és kész is. Petrezselymes burgonyával kínáld.
3.Paradicsomos májragu
Könnyű finomság, mely amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. A csirkemáj, a hagyma és a paradicsom hármasa tökéletes egységet alkot, de szabadon gazdagíthatod más zöldségekkel is, így változatosabbá teheted ezt a receptet.
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj
2 nagy érett paradicsom (vagy egész konzerv paradicsomok)
2 fej vöröshagyma
petrezselyem
só, bors
olaj
Elkészítése:
Forró olajon dinszteld üvegesre a finomra vágott hagymát. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, és addig párold, míg csaknem szétfő. Tedd bele a májat, és párold puhára. Fűszerezd sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel. Vízben főtt burgonyával a legfinomabb.
4.Májjal töltött burgonya
A töltött burgonya nagy kedvencünk, miért ne gazdagíthatnánk csirkemájjal?
Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj
8 közepes szem burgonya
1 fej vöröshagyma
1 kis pohár tejföl
reszelt sajt
egy evőkanál sűrített paradicsom
őrölt pirospaprika
só, bors
olaj
Elkészítése:
A burgonyákat mosd meg, és héjában főzd puhára. Mikor megfőttek, hámozd meg, vágd félbe, és kapard ki a belsejét, de úgy, hogy maradjon pereme. Forró olajon dinszteld üvegesre a finomra vágott hagymát, add hozzá a lekapart vagy apróra vágott májat, borsozd, és pirítsd meg. Szórj rá kevés pirospaprikát, keverd hozzá a paradicsompürét, és forrald össze. Mikor kész, keverd hozzá a főtt burgonya kivájt, összetört belsejét, sózd ízlés szerint, és töltsd be a burgonyafelek kivájt üregébe. Tedd egymás mellé tűzálló tálba, a tetejét locsold meg reszelt sajttal összekevert tejföllel, és süsd forró sütőben, míg megpirul a teteje.
5.Cukkinis máj
Könnyű finomság, mely fogyókúrás fogásnak is beillik.
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj
1 nagy cukkini
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
kakukkfű
citromlé
olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
Kevés olajon dinszteld üvegesre a karikákra vagy finomra vágott hagymát. Add hozzá a májat, és pirítsd meg, majd tedd hozzá a karikákra vagy kockákra vágott cukkinit, ez az ízlésedre van bízva, hogyan vágod fel – tedd hozzá a fokhagymát, sózd, borsozd, fűszerezd kakukkfűvel. Mikor minden összepirult, és a cukkini is roppanós puha, máris tálalhatod. Tálaláskor locsold meg pár csepp citromlével.
Jó étvágyat!
Ha pedig szeretnél még több májból készült ételt fogyasztani, íme a Csirkemájas gombás pizza receptje!