Túrós, szilvás, mákos? 5 finom gombóc recept, ha kezdő vagy a konyhában

A szilvás gombóc és társai nem a legegyszerűbb fogások közé tartoznak, és kezdők számára igazi kihívást jelenthet az elkészítésük. Ettől függetlenül ne mondj le ezekről a finomságokról, mert végső soron nem olyan bonyolult a receptjük, és az ízük kárpótol minden fáradtságért. El sem hinnéd, milyen változatosan megtölthetők!

Gombóc serpenyőben

Kezdetnek mutatunk két remek alapreceptet a gombóc tésztájának elkészítéséhez. Mindkettő egyaránt finom, te döntöd el, melyiket próbálod ki, melyik szimpatikusabb, melyiket találod egyszerűbbnek. A lényeg, hogy a gombóctészta, az mindig burgonyás tészta, és a burgonyának nem magas víztartalmú újburgonyának kell lennie, hanem alacsony víztartalmú, főzni való sárga burgonyának. Ha a tészta kész, akkor már csak azt kell kitalálnod, mivel szeretnéd megtölteni a gombócokat.

1.Burgonyás gombóctészta 1.recept

Hozzávalók:

1 kg burgonya

1 tojás

fél marék zsemlemorzsa

25-30 dkg liszt

kevés só

 

Elkészítése:

A burgonyát főzd meg héjában, majd hámozd meg, és törd át szitán, vagy nyomd át burgonyanyomón. Mikor langyosra hűlt, adj hozzá kevés sót, egy tojást (de ezt akár el is hagyhatod), és 25-30 dkg lisztet. Kézzel dolgozd össze a masszát, akkor lesz jó, ha már nem tapad a kezedhez. Mikor kész, borítsd ki a lisztezett konyhaasztalra, gyúrd össze, és oszd 3-4 egyforma részre. A darabokból sodorjál körülbelül 5 cm átmérőjű rudakat, majd azokat is vágd fel 1-2 cm széles szeletekre. A tészta ezzel elő is van készítve. Nem bonyolult igaz? Lássuk a másik variációt is!

 

2.Burgonyás gombóctészta 2. recept

 

Hozzávalók:

1 kg krumpli

30 dkg liszt

1 db tojássárgája

10 dkg zsír

kevés só

 

Elkészítése:

A burgonyát hámozd meg, vágd kockákra, és tedd fel főni sós vízben. Mikor puhára főtt, szűrd le, és szitán passzírozd át simára, vagy nyomd át krumplinyomón. Még melegen keverd hozzá a zsírt, hogy elolvadjon benne. Ezután a burgonyát hagyd kihűlni, majd add hozzá a tojássárgáját, kevés sót, és a lisztet. Gyúrd össze a tésztát, és amikor már nem ragad a kezedhez, borítsd ki a lisztezett konyhaasztalra. Oszd 2-3 részre, nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, majd vágd fel körülbelül 7-8 cm-es négyzetekre. A tészta előkészítése megtörtént!

 

A nélkülözhetetlen hozzávaló: a pirított zsemlemorzsa

 

A gombócokat olajon vagy zsíron pirított zsemlemorzsába kell forgatni még forrón, ezért a zsemlemorzsa pirítását is előre végezd el.

 

Ha készen van az alaptészta, lássuk, hogyan lesz belőle túrós, szilvás, mákos, málnalekváros és kakaós gombóc!

 

1.Túrós gombóc recept

 

A hagyományos túrógombóc receptjében a tésztába van keverve a túró, ám a túrós gombóc esetében a gombóc belsejébe van elrejtve a finom, krémes túrótöltelék.

A hozzávalók a túrótöltelékhez:

250 gramm tehéntúró

5 evőkanál porcukor

1 zacskó vaníliáscukor

5 evőkanál tejföl

1 teáskanál citromlé

2 evőkanál keményítő

csipet só

 

Elkészítése:

A túrót szitán passzírozd át, és keverd hozzá a többi hozzávalót, hogy sima masszát kapj. Megoldhatod úgy is a krémesítést, hogy az összes hozzávalót botmixerrel simára turmixolod. Az elkészített gombóctészta-darabok közepére tegyél egy csapott evőkanálnyi túrómasszát, majd formálj belőle zárt gombócot. Forrásban lévő, enyhén sós vízben főzd ki a gombócokat, mikor feljöttek a víz tetejére, vedd kisebbre a lángot alattuk, és főzd még őket 5 percig. Szűrőkanállal emeld ki a túrógombócokat, és hempergesd meg őket pirított zsemlemorzsában. Porcukorral meghintve kínáld. Lekvárral meglocsolva is nagyon finom!

 

2.Szilvás gombóc recept

 

A szilvás gombóc annyiban időigényesebb, hogy a gyümölcsöket elő kell készíteni. A puha, édes, érett és zamatos, aprószemű szilvákat alaposan mosd meg, töröld szárazra. Ha nagy szemű, akkor mindegyik szemet vágd félbe. A szilvákat magozd ki, és mindegyik közepébe tegyél egy szem kockacukrot. Annyi szilvát kell előkészíteni, ahány négyzeted lett a tésztából. A tésztákat fogd kézbe, formálj belőlük kis kosarat, tegyél mindegyikre egy szem szilvát, aztán ügyesen csomagold be a tésztával. Forrásban lévő, enyhén sós vízben főzd ki, és mikor már a víz tetején lebegnek, főzd tovább pár percig, és kész is. A szűrőkanállal kivett gombócokat forgasd meg a pirított zsemlemorzsában, és fahéjas cukorral meghintve tálald.

 

3.Mákos gombóc recept

 

A töltelék hozzávalói:

20 dkg őrölt mák

fél pohár tej (kb. 1 dl)

teáskanálnyi vaj

egy csapott evőkanál cukor

egy tasak vaníliáscukor

pár csepp rumaroma ízlés szerint

 

Elkészítése:

A töltelék hozzávalóit forrald össze. Ha a végeredmény túl száraz lenne, keverj bele egy kevés szilvalekvárt. A főtt mákmasszából formálj kisebb golyókat, és tegyél mindegyikből egyet a tésztanégyzet közepébe. Zárd köré a tésztát, formáld gombóccá, és enyhén sós, forró vízben főzd ki a gombócokat, ugyanúgy, mint a többi esetében. Végül a gombócokat forgasd meg a pirított zsemlemorzsában. A mákos gombóchoz nagyon jól illik a szilvalekvár, érdemes azzal kínálni.

 

4.Málnalekváros gombóc recept

 

Mindenképpen próbáld ki a gombócot málnalekvárral. A málnában sok a pektin, ezért a málnalekvár kellően sűrű, és nincsen vele más teendő, mint egy kanállal tenni a tészta közepére, ráburkolni a tésztát, gombóccá alakítani, és a szokásos módon kifőzni, majd pirított morzsába forgatni.

 

5.Kakaós gombóc recept

 

Ehhez a recepthez mindenképpen holland kakaóport használj. Keverd össze porcukorral, hogy kellően édes legyen, és adj hozzá annyi vizet, hogy sűrű krém legyen belőle. Kend meg a gombóctészta négyzeteinek belső felét a kakaókrémmel, aztán alakítsd ki a gombócformákat, főzd ki, és mehet a zsemlemorzsába.

 

Ugye, nem is voltak bonyolultak a gombóc receptek? Sok sikert hozzájuk, és jó étvágyat!

 A folytatásban mutatunk neked egy Túrógombóc receptet, ami másnap is puha marad

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.