Ha eddig azt gondoltad, hogy a burgonyából készült leves egy unalmas és retro étel, akkor készítsd el ezt a mennyei burgonya krémlevest ropogós szalonnával, amelyet még a gyerekek is örömmel fogadnak majd.
A burgonya krémlevest még a kezdő szakácsok is el tudják készíteni, ha szeretnél a családnak, vagy a vendégek részére valami igazán különleges levest tálalni, turbózd fel ezt a receptet, házilag készült burgonya chipsszel, vagy ropogósra sült kolbászkarikákkal, de egy kellemes fűszerolajjal is feldobhatod.
Burgonya krémleves pirított baconnel
Hozzávalók:
60-70 dkg burgonya
1 csomag krémsajt vagy mascarpone
1 db póréhagyma
15 dkg szeletelt bacon
Só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A burgonyát hámozd meg, mosd meg jó alaposan, majd vágd fel egyforma méretű kis kockákra, így egyforma idő alatt fog megfőni minden burgonya kocka. A póréhagymát vágd hosszában be egy éles késsel és folyó víz alatt jó alaposan mosd meg, még a levelek között is, mert gyakran ott van a legtöbb kosz és homok.
Ezután vágd fel a póréhagymát vékony karikákra, és kevés olajban párold puhára. Ha az olajat egy kevés vajjal kevered még finomabb lesz a leves. Ezután a hagymát öntsd fel másfél liter vízzel vagy zöldségleves alap lével, ízesíts sóval, borssal, és őrölt szerecsendióval, végül tedd bele a burgonya kockákat is. Takaréklángon főzd egészen addig, amíg a burgonya megpuhul. Végül add hozzá a krémsajtot vagy egy kevés tejszínt, tejfölt is adhatsz a leveshez, ízlésed szerint, majd egy bot mixerrel pürésítsd simára a levest.
Tálalásnál tegyél a leves tetejére pirított szalonnát, vagy vékony ropogósra sült kolbász karikákat, de a burgonya chips is nagyon finom mellé, és még látványos is.
És ha még maradt otthon egy kis burgonyád a kamrában: Burgonyás lángos készítése házilag egyszerűen